Tamkajšnjo vlado želijo namreč opozoriti na nujnost oblikovanja drugačne rešitve za regulacijo cen naftnih derivatov. Napovedali so tudi možnost tožbe. Kot poročajo hrvaški mediji, bo med 12. in 13. uro zaprta večina Petrolovih bencinskih črpalk z izjemo tistih, ki se nahajajo na avtocestah in v pristaniščih. Prav tako bodo prodajna mesta odprta za interventne službe – policijo, gasilce in reševalna vozila, navaja portal 24ur.

Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović se bo danes sestal z upravo Petrola. Slednji je napovedal tudi možnost tožbe proti Hrvaški zaradi ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejevanje cen goriva.

Ukrep ni uperjen proti strankam

Petrol je v pojasnilu zapisal, da ukrep ni uperjen proti strankam. “Zvestim strankam se vnaprej opravičujemo, ker bomo rekli NE interventnim ukrepom na cene goriva, ki ogrožajo zanesljivo in stabilno oskrbo z gorivom.” V nadaljevanju so poudarili, da so se znašli v “nevzdržni” situaciji. “V to smo prisiljeni, svetujemo vam, da načrtujete točenje goriva.”

Hrvaška vlada se, kot trdijo, ne zmeni za njihova opozorila, breme regulacije pa nosijo izključno trgovci z naftnimi derivati. Prilivi v državni proračun od prodaje naftnih derivatov medtem ostajajo nespremenjeni, dodajajo. “Za to potezo smo se odločili, da bi našli skupni jezik z državo, vnaprej zagotovili stabilno oskrbo z naftnimi derivati, zaščitili več kot 2.173 delovnih mest in vam omogočili prihodnje obiske prodajnih mest Petrol in Crodux.”

Zaradi večmilijonske škode Petrol z odškodninsko tožbo grozi tudi Sloveniji. Delničarji družbe Petrol so se včeraj seznanili s številkami poslovanja, ki kažejo, da je regulacija cen Petrolu na vseh trgih, kjer je navzoč, povzročila za 194,1 milijona evrov škode, skupna škoda zaradi regulacije vseh energentov znaša 210 milijonov evrov, poroča portal 24ur.