Na povabilo vodstva Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Maribor sta v sredo, 18. avgusta, mladinsko počitniško letovišče Punat obiskala mag. Štefan Žvab, župan občine Šentilj in mag, Gregor Žmak, župan občine Pesnica. Po uvodnem pozdravu in kratkem pogovoru sta si ogledala objekte in bivalne prostore, v katerih otroci preživljajo počitnice, ter se seznanila s krožki, v katerih nabirajo izkušnje in bogatijo svoja znanja. Župana sta v pogovoru s člani vodstva Rdečega križa spoznala utrip bivanja v Punatu. Po kosilu in kratkem oddihu sta obiskala plažo, ki jo ima v uporabi mariborsko Območno združenje Rdečega križa. Na njej so senčila in objekt z sanitarijami in tuši za otroke. “Nad vsem videnim sta bila navdušena, saj nista pričakovala toliko veselja otrok, prostovoljnega dela vzgojiteljev, programskih vodij in članov medicinskega osebja. Tudi vsi zaposleni so z dobro voljo in nasmehom obvladovali svoje delo. Hrana in postrežba je bila odlična,” je ob tem zapisal Stanislav Žebela, podpredsednik združenja.

FOTO: Matija Zavašnik

Župana sta postala neke vrste ambasadorja dela v Mladinskem počitniškem letovišču Frankopan

Naslednji dan je župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab poskrbel, da so se vsi otroci na plaži posladkali s sladoledom. “Oba župana pa sta ob tem obljubila, da bosta postala neke vrste ambasadorja našega dela v Mladinskem počitniškem letovišču Frankopan v Punatu. Vodstvo našega združenja in osebje v letovišču smo bili veseli pohval in še posebej izjave, da od sedaj vidita Punat za letovanje naših otrok s čisto drugačnimi očmi. Obljubila sta tudi, da nas bosta še obiskala. Naša želja je, da bi se vsi župani občin, ki jih pokriva RKS – Območno združenje Maribor, odločili, da nas obiščejo in se seznanijo z Mladinskim počitniškim letoviščem Frankopan v Punatu, kjer preživljajo počitnice tudi otroci iz njihovih občin,” še pravi Žebela.

Otroci se na počitnicah, poleg kopanja, ukvarjajo z mnogimi interesnimi aktivnostmi. Na voljo so likovni krožek, kuhanje in priprava sladic, šivanje, športne dejavnosti in še veliko drugega.

“V Mladinskem počitniškem domu Frankopan Punat že 65 let skrbimo, da predšolski in šolski otroci užijejo letne počitnice, s poudarkom na otrocih iz socialno šibkih sredin, otrocih z zdravstveno indikacijo in tistih s posebnimi potrebami. Otroci se na počitnicah, poleg kopanja, ukvarjajo z mnogimi interesnimi aktivnostmi. Na voljo so likovni krožek, kuhanje in priprava sladic, šivanje, športne dejavnosti in še veliko drugega. Organizirana je tudi zdravstvena služba, prisotni so zdravnik in dve medicinski sestri, ki poskrbijo za zdravje in dobro počutje otrok 24 ur na dan,” je še dejal Žebela.

FOTO: Matija Zavašnik

Žebela dodaja, da bivanje na morju po dostopnih cenah ponujajo tudi vsem ostalim, še posebej starejšim, saj klima v Punatu zelo ugodno vpliva na dihala in dobro počutje. “Razen kopanja je na voljo veliko sprehajalnih poti ob obali in tudi križev pot nad Punatom.”