Miša Pušenjak: Če jutri ne bo dežja, nas mora skrbeti tudi v Podravju

Damjan Veršič, 25.07.22 ob 09:57

Suša, predvsem pa visoke temperature, v teh dneh niso prizanesljive do rastlin na vrtovih.

Miša Pušenjak: Če jutri ne bo dežja, nas mora skrbeti tudi v Podravju

Zlasti kmetje in vrtičkarji že nestrpno pričakujejo za jutri napovedane padavine. Če teh ne bo, nas bo lahko močno skrbelo tudi v Podravju, pravi specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Miša Pušenjak. “Na območju Podravja, od Ptuja do Maribora in Ormoža, še ne smemo govoriti o ekstremni suši. Ne bom rekla, da suše in škode ni, res pa je, da smo jo do zdaj še relativno dobro odnesli. Bo bo zdaj vsak dan huje. Rastline še imajo določeno zalogo vode. Če pa jutri ne bo dežja, potem pa bomo lahko tudi na tem koncu začeli zganjati paniko.”

Visoke temperature zdaj predstavljajo večjo težavo kot suša

Sicer pa Pušenjakova opozarja, da zdaj veliko težavo na vrtovih predstavljajo zlasti visoke temperature. “Če ne namakamo, ne senčimo, prihaja do tega, da se fižol in paradižnik ne oplodita, saj izgubita cvetove, pojavi se pomanjkanje kalcija in kalija pri paradižniku, solata ostaja majhna in trda, težave bodo pri zelju za kisanje, … Zdi se mi, da zdaj v zelenjadarstvu visoke temperature predstavljajo večjo težavo kot suša.”

Rastline je v teh razmerah potrebno zalivati vsak dan

Na vprašanje, kako naj tisti vrtičkarji, ki še imajo deževnico oziroma kakšno drugo zalogo vode, zalivajo vrtnine, Miša Pušenjak odgovori: “V normalnih vremenskih poletnih razmerah bi zadostovalo zalivanje na tri dni in takrat močneje. Ko pa je tako vroče kot zdaj, pa je potrebno rastline zalivati vsak dan, in to z manjšimi količinami vode. Najbolj nevarno za vrtnine je, da jim vode povsem zmanjka. Če se le da, vedno zalivamo zjutraj. V primeru presajanja je celo bolje, da zalivamo od zgoraj, torej prek listov, saj na ta način hladimo rastlino, v večini ostalih primerov, zlasti pri plodovkah, pa je boljše kapljično namakanje.

Velja si zapomniti, da je zelo velika potrošnica vode paprika, do neke mere tudi kumare in nato ostale plodovke. Je pa v takšnih razmerah zelo pomembno, da rastline zasenčimo in da na vrtu uporabljamo zastirke. Z zastirko, v ta namen lahko uporabimo pokošeno travo, praprot iz gozda, trstiko, …, prihranimo vodo in ohranjamo vlažnost zemlje, senčimo pa na način, da preko rastlinjaka ali čez vrt položimo senčila (pokrivke, koprene, rjuho, …).