Ljubljančani napadajo mariborski nepremičninski trg

Oglasno Sporočilo, 28.06.21 ob 10:38

Preseljevanje prebivalstva zaradi izboljševanja kvalitete življenja je pogosto.

Ljubljančani napadajo mariborski nepremičninski trg

Ob visokih cenah nepremičnin se to dogaja še pogosteje, zato so tisti, ki kupujejo novo nepremičnino, še posebej pozorni na to, kako bo proces izbire lokacije nepremičnine ter denarnega vložka vplival na njihovo življenje.

Govorili smo z družino, ki je svoj nov dom izbrala v Mariboru. Prodali so svoje stanovanje v Ljubljani in kupili večje stanovanje pri Skupini Novogradnje Maribor. Družina je v Ljubljani prodala svoje enosobno stanovanje, kupila manjše štirisobno v Mariboru in se bo posledično preselila v Maribor. Kot so dejali, bodo s tem nakupom izboljšali kvaliteto življenja.

Intervju s kupcem

Ali kupci iz osrednje Slovenije res kupujejo stanovanja v Mariboru? Je to opazno v vašem okolju oz. ste o tem dosti slišali od svojih prijateljev, vrstnikov in znancev?

Zdi se mi, da se ljudje iz osrednje Slovenije zavedajo, da je življenje v Mariboru ugodnejše, še posebej pa cene nepremičnin. Vendar je veliko izmed njih vezanih zaradi službe, kar se sicer po koroni lahko spremeni glede na naraščajoče število ljudi, ki delajo od doma. Poleg naše družine poznam še dva primera, ki so se preselili iz Ljubljane v Maribor zaradi enakih razlogov kot mi.

Kaj je primarni razlog za nakup stanovanja v Mariboru in selitev?

Primarni razlog za selitev je bil veliko nižje cene stanovanj v primerjavi z Ljubljano. 

Kako boste svoje dosedanje življenje prilagodili, da bo selitev in »novo« življenje v Mariboru čim manj stresno za vse člane družine?

Že vnaprej smo se pozanimali glede vrtca za oba otroka in jih že vnaprej prijavili ter si poiskali ustrezne zdravnike in pediatra, tako da, ko bo septembra stanovanje dokončno opremljeno, ne bomo imeli dodatnih opravkov. Oba z ženo sva samozaposlena in nisva vezana na podjetje v Ljubljani, zato je bila odločitev za naju še toliko lažja.

Je bila odločitev za nakup težka? Kako ste izvedeli za Skupino Novogradnje Maribor in njihova stanovanja?

Odločitev je trajala kar nekaj časa. Prvič sem na spletni strani videl stanovanja že nekje oktobra 2019 in so mi takoj bila všeč. Zelo lepi in funkcionalni tlorisi prav tako pa ugodna cena glede na osrednjo Slovenijo. Nato sva z ženo gledala stanovanja v Ljubljani in jih primerjala s stanovanji v soseski Novi Vrtovi. Šele maja 2020 sva se dokončno odločila za nakup in selitev, saj bi za enako ceno v Ljubljani dobila veliko manjše stanovanje, v stari stavbi in brez parkirnega mesta. 

Kako Mariborski nepremičninski trg vidijo iz drugih slovenskih regij? Je res, da je veliko povpraševanja tudi iz osrednjeslovenske regije za nakup naložbenih stanovanj?

Ko smo znancem omenili, kam se selimo, kako stanovanja izgledajo in za kakšno ceno se jih lahko dobi, je bilo kar nekaj od njih je navdušenih. Zagotovo obstaja tudi povpraševanje po stanovanjih z namenom oddajanja.

Bodo boljše povezave do osrednje Slovenije, predvsem hitri vlak, še bolj razbile centralizacijo in pospešile razvoj Maribora?

Po mojem mnenju sigurno. Prav tako bodo najverjetneje tudi nižje cene stanovanj, pisarn in poslovnih objektov pospešile razvoj Maribora. Prednost je tudi bližina Avstrije, kamor se na delo odpravlja kar veliko Slovencev.

___

Govorili smo s predstavnikom Skupine Novogradnje Maribor o preseljevanju in naložbenih nakupih iz drugih regij. Kaj prepriča kupce iz Ljubljane k nakupu stanovanja v Mariboru? Se investicijsko res toliko bolj izplača kot nakup v osrednjeslovenski regiji?

V prvi vrsti kupce iz drugih regij prepriča cena. Cena novogradnje v Mariboru je trenutno za tretjino nižja od povprečnega rabljenega stanovanja v Ljubljani. Če prištejemo stroške, ki nastajajo v rabljeni nepremičnini ob prenovi in vzdrževanju, se investicijsko nakup zagotovo izplača bolj, kot v drugih regijah. V Skupini Novogradnje Maribor vidimo priložnost pri ponudbi stanovanj, ki so kakovostna ter cenovno dostopna, predvsem pa se osredotočamo za lokacije, ki nudijo kakovostno bivanje.

Kako lahko izgradite novo stanovanje za 2000EUR/m2, če se cene rabljenih stanovanj gibajo v tem rangu?

Kot že rečeno, poizkušamo trgu ponuditi stanovanja, ki so cenovno dostopna in z vgrajenimi kvalitetnimi materiali. Pri sami gradnji ne uporabljamo nadstandardnih materialov, ki bi preveč zviševali končno ceno nepremičnine, vendar sledimo cilju, da je končen produkt dober ter s kupcu prijazno ceno. Poizkušamo tudi znižati cene materiala z nakupi večjih količin, ki na dolgi rok znižujejo cene prav tako pa na ugodne cene vpliva cena zemljišč, ta zemljišča pa smo kupili že pred časom.

Kako bi utemeljili razliko, ki jo novo stanovanje nudi napram rabljenemu stanovanju? Je na trgu dovolj novih stanovanj?

Trg trenutno ne ponuja dovolj novih stanovanj, povpraševanje ostaja veliko. Zato tudi zremo v prihodnje projekte, kjer bomo kupcem že kmalu ponudili nova stanovanja v Zeleni soseski na Pobrežju, dodatna stanovanja v soseski Novi Vrtovi, pravkar pa tudi poteka prodaja soseske Sončne terase. Razlika novogradenj napram rabljenim stanovanj se kaže predvsem pri investicijskih vlaganjih, ki se jim v rabljenem stanovanju ne gre izogniti. V novogradnji ob nakupu kupci prejmejo tudi garancijo, stavba je nova, prav tako pa prvih 10 let lastniki ne plačujejo rezervnega sklada.

Kakšni so plani ter napovedi za prihodnost? Se v Mariboru obeta še več novogradenj?

Pri skupini Novogradnje Maribor strmimo k strategiji nakupa zemljišč, ki nudijo odlično infrastrukturo ter kvaliteto bivanja. Na Mariborskem trgu smo priča razvijajočem se trgu, ki nudi odlične povezave do drugih koncev Slovenije ter Avstrije in v tem vidimo priložnost. Prometna infrastruktura je v Mariboru še vedno dovolj dobra, da podpira razvijanje stanovanjskih projektov, hkrati pa se mestno jedro usmerja v peš cone ter razvijanje mestnih trgov kot v ostalih večjih Evropskih mestih.

Predvidevate, da bo ugodnejša zakonodaja za najemodajalce dodatna motivacija za naložbene priložnosti v mariborski regiji?

Ugodnejša davčna politika in posledično manj davka na dohodek od oddaje stanovanja bo zagotovo vplivala na to, da se bo več ljudi odločalo za nakup nepremičnine kot naložbo. Lastniki nepremičnin bodo na letni ravni privarčevali več kot eno najemnino. Zdaj velja, da morajo za davek plačati skoraj tri najemnine, od novega leta, če bo predlog obveljal in bo sprejet, pa bodo plačali le 1,6 mesečne najemnine.

Kako bo s cenami nepremičnin? Bodo te še naprej rastle, padale, se ustavile, stagnirale?

Cene se vedno prilagajajo trgu, zato je to zelo nehvaležno napovedovat. Sam proces načrtovanja gradnje, izvedba ter financiranje pa je izjemno zapleten proces na katerega vpliva veliko dejavnikov, posledično se temu prilagajajo tudi končne cene stanovanj. Dejstvo je, da je koronakriza prinesla kar nekaj podražitev na področju gradbenega materiala, kar bo skoraj zagotovo vplivalo tudi na cene. Tudi cena denarja, v našem primeru krediti, so trenutno še vedno zelo ugodni in temu lahko pripisujemo to, da potrošniki na Mariborskem trgu večjo smiselnost vidijo v nakupu stanovanja kot najemanju.

V vsakem projektu strankam ponudite tudi nekaj nadstandardnih in »penthouse« stanovanj, ki so na vrhu stavbe. Ali povpraševanje po teh stanovanjih dosega ponudbo in katere so bistvene lastnosti teh stanovanj, ki opravičujejo višjo ceno ter višjo kvaliteto bivanja?

Penthouse stanovanja so posebnost. Nahajajo se v najvišji etaži stavbe in nudijo veliko zasebnosti. Povpraševanje definitivno dosega ponudbo saj je zanimanje za ta stanovanja veliko, prav tako prodaja teh stanovanj gre odlično. Je pa res, da je prodajni proces takšnega stanovanja zahtevnejši ter traja dlje, saj so tovrstna stanovanja bolj kompleksna in zahtevajo več dialoga pred nakupom. Lastnosti, ki bi jih izpostavili v skupini Novogradnje Maribor so zunanje površine z odličnimi razgledi, veliko naravne svetlobe, visoki stropi ter odlična tlorisna razporeditev stanovanj. Zunanje površine ima vsako stanovanje, terase so nadpovprečno velike, zračne ter sončne. Nudijo tudi možnost namestitve jacuzzijev, pergol in nasaditev zelenja. Penthouse stanovanja, ki so na voljo, so tudi različnih velikosti, zato nudijo potencialnim kupcem možnost prilagajanja ter individualnega pristopa k postavitvi prostorov.