Pri izbiri morate biti še posebej previdni, saj lahko ta pomembno vpliva na razvoj in počutje vaših otrok.

Najem varuške je pomembna odločitev za vas in vašo družino. Varuška, ki jo boste izbrali za to vlogo, bo preživljala kakovosten čas z najpomembnejšimi ljudmi v vašem življenju, z vašimi otroki, zato je ključnega pomena, da izberete osebo, ki ji lahko zaupate in ki bo pozitivno vplivala na življenje vaših malčkov. Čeprav je seveda treba pričakovati različne osebnosti – nobena oseba ni enaka – obstaja nekaj osnovnih lastnosti, ki jih imajo vse uspešne varuške. Zato je pomembno, da pri končni odločitvi o zaposlitvi poiščete te lastnosti.

Ljubezen do otrok

Glavna značilnost varuške je seveda njena iskrena ljubezen do otrok. Izobrazba, izkušnje in posebna znanja so pomembni elementi, vendar pa zaradi ničesar od tega oseba, ki ne ljubi dela z otroki, ne bo postala kakovostna varuška. Uživanje v otrocih in občutek, da ste počaščeni, da ste jim lahko varuška, sta temelj, na katerem temelji vse drugo.

Točnost in doslednost

Ključna lastnost, ki se zahteva od zaposlenih v skoraj vseh panogah, je točnost, in varuške niso pri tem nikakršna izjema. Odhod skozi vrata ob predvidenem času vam pomaga pri opravljanju zgodnjih jutranjih ali poznih popoldanskih obveznosti, ki so ključnega pomena za vaše delo. Njena točnost je pomembna tudi čez dan, saj opravlja odvoz in prevzem v šolo, morebiti obiskuje pouk z vašim otrokom in upravlja svoj čas, da zagotovi izvedbo vseh zahtevanih gospodinjskih opravil. Če bo točna in bo znala dobro upravljati s časom, bo poskrbela, da bo vse in vsakdo na pravi poti.

Potrpežljivost

Skrb za otroke je lahko izziv tudi v najboljših časih. Izpadi besa, spori zaradi igrač, neredno prehranjevanje – vse to je lahko zelo stresno. Zato je potrpežljivost ključna lastnost, ki jo morajo imeti vse varuške. Če posameznik hitro “izgubi živce” ali če ga zlahka preobremenijo številne odgovornosti, ni primeren za to vlogo. Najboljše varuške so mirne pod pritiskom in se znajo spopasti z zahtevnimi situacijami.

Prilagodljivost

Ta lastnost lahko odloči, ali bo varuška uspešno opravljala vaše delo, zlasti kadar sta oba starša zaposlena. Varstvo varuške ni vedno povezano s standardnim urnikom ali opisom dela, ki se nikoli ne spreminja. Vgrajena prilagodljivost je pogosto eden od glavnih razlogov, zakaj starši izberejo varuško pred drugimi vrstami varstva. Med razgovorom s kandidati se pogovorite o tem, kakšno prilagodljivost ponujajo in kakšna je njihova raven udobja glede urnika, vsakodnevnih obveznosti in domačega okolja. Varuške, ki se zlahka prilagodijo in prilagajajo spremembam, so običajno uspešnejše na delovnih mestih kot tiste, ki se ne.

Komunikacijske spretnosti

Najboljše varuške znajo dobro komunicirati z vami kot starši in z vašimi otroki. Ko gre za komunikacijo z vami, idealna varuška ne bo skrivala nobenih podrobnosti o vašem otroku oziroma imela skrivnosti. Ob koncu dneva vam bo posredovala izčrpne informacije. Poiskati morate varuško, ki bo brez težav postavljala vprašanja, kadar ne bo prepričana o vaših pričakovanjih in/ali navodilih in ki bo z vami redno delila pomembne informacije o vašem otroku in ki bo znala obravnavati morebitna vprašanja v okviru delovnega razmerja.

Zaupanja vredna

Starši morajo svoji varuški zelo zaupati. Največje zaupanje ji seveda izkažejo, ko ji dovolijo, da skrbi za njihove otroke. Vendar ji zaupajo tudi svoj dom, avto in veliko občutljivih informacij o svoji družini. Zanesljivost varuške je pomemben del odločitve o zaposlitvi. Vedeti morate, da bo varuška ves čas ljubila in skrbela za vašega otroka ter sprejemala dobre odločitve glede na njegovo zdravje in dobro počutje. Pomembno je tudi vedeti, da bo spoštovala vaš dom in lastnino, varovala vašo zasebnost ter ohranila zaupnost tega, kar vidi in sliši pri delu.

Proaktivno naravnana

Varuško najemate zato, da vam olajša življenje v smislu varstva otrok in vašega doma. Vendar pa stvari ne bodo toliko boljše, če boste ugotovili, da morate varuški nenehno dodeljevati naloge, delegirati opravila ali sprejemati besne telefonske klice s prošnjo za pomoč. Poleg varstva otrok morajo varuške pomagati tudi pri lažjem čiščenju stanovanja (skrb za prometne površine doma) in pranju otroškega perila.

Iznajdljivost

Vaša varuška bo čez dan sprejemala neskončno veliko odločitev o otrokovem zdravju, varnosti in dobrem počutju. Zato izberite varuško, ki bo znala natančno oceniti izredne razmere in se odločiti za najvarnejše ravnanje. Prav tako pa tudi takšno, ki se bo znala dobro odločiti glede preprostih stvari, kot so, kaj bo pripravila za kosilo, kako bo ravnala ob nepričakovanem neredu in koga bo poklicala, ko se prelije umivalnik.