Kako narezati kostanje, da bodo najbolj okusni in enostavni za lupljenje?

Mojca Kupčič, 22.10.23 ob 03:15

Že veste, kako je najbolje narezati kostanje?

Kako narezati kostanje, da bodo najbolj okusni in enostavni za lupljenje?

Kostanj je ena izmed najbolj priljubljenih jesenskih dobrot, ki te dni postane skoraj nepogrešljiva poslastica. Pred peko jih je nujno potrebno narezati, saj se sicer zaradi vlage, ki med peko nastaja pod lupino, ustvari visok pritisk in jih lahko raznese. Tehnik je veliko, vendar je umetnost pravilnega rezanja oziroma zarezovanja ključnega pomena, da lahko kostanj najbolj spečemo in tako dosežemo najboljši okus ter enostavno lupljenje. Že veste, kako je najbolje narezati kostanje?

Če je potrebno, jih najprej namočite

Sodeč po mnogih nabiralcev kostanjev v naših krajih, so kostanji letos še posebej trdi. Če ugotovite, da so pretrdi za rezanje, jih najprej namočite v mlačni vodi. Namakate jih lahko sicer v vsakem primeru, saj se tako lupina zmehča in kostanji se bodo lepše spekli.

Tehnik rezanja je več

Čeprav nekateri za rezanje kostanjev uporabljajo kar vilice, je najbolj priporočljivo, da v roke vzamete oster koničast nož. Nato je najbolje, da vsak kostanj prečno zarežete na izbokli strani oziroma “čez trebušček”. Vendar ne bo nič narobe, če imate raje prerez čez ploščat del kostanja. Napravite ureznino, dolgo kakšen centimeter ali dva.

Pomembno je, da zareza ni premajhna, saj se potem kostanj ne bo dobro spekel, prav tako pa tvegate majhno eksplozijo, saj mora ureznina omogočati varen izhod pare iz kostanja. Hkrati je najbolje, da zarežete dovolj globoko, da prerežete tudi spodnjo olup kostanja oziroma ovojnico, saj se bo potem lažje olupil. Vendar nikar ne potiskanje noža v samo jedro. Če bodo pregloboko narezani, boste imeli kasneje težave, saj s tem tvegate, da se bodo med peko prepolovili in ne bodo tako dobro pečeni.

Nekateri sicer prisegajo na “križe na trebuščku”, se pravi, da lahko namesto enojne zareze naredite zarezo v obliki križa. Ta zareza omogoča, da se bo kostanj med peko lepo razprl.

Prav tako priljubljena tehnika pa je tudi rez na obeh straneh kostanja. Prerežite ga po celotni širini, nato ga obrnite in zarežite še na drugi strani. Kostanji se bodo s to tehniko še lažje lupili, vendar je večja tudi verjetnost, da olup odpade med peko.

Katera je vaša najljubša?

S pravilnim rezanjem kostanja boste poskrbeli, da bodo ravno prav mehki in okusni. Seveda pa je pomembno, da jih dobro tudi spečete. Ne glede na izbrano tehniko rezanja, boste lahko uživali v okusnih pečenih kostanjih, ki bodo popestrili vaše jesenske dni. Na katero pa prisegate vi?