Kostanj lahko pečemo na odprtem, v kuhinji ali si jih skuhamo. Največ ljudi prisega na peko zunaj, če le imate prostor za to. Kako pa jih bomo spekli, da bodo najbolj dobri?
Namočiti ali ne namočiti, ravna stran ali trebušček?
Kostanj najpogosteje pečemo na odprtem. Načinov je več, za to si lahko kupimo posebno posodo ali si jo doma pripravimo sami. Ta je lahko različno velika, odvisno od tega, za koliko oseb pečemo. Pomembno pa je, da mora imeti v dno vrezane luknjice. Uporabimo jo lahko za peko na vročem oglju ali na odprtem ognju.
Najbolje je, da kostanje za kakšno uro namočimo – lahko preden jih narežemo ali kasneje. Sledi rezanje, običajno na ravni strani kostanja, kjer je potrebno paziti, da se prereže samo lupina. Kostanje lahko po želji in okusu pred peko tudi solimo.
Nato zakurimo ogenj, ki mora biti ob začetku peke najbolj močan, da se dobro zapečejo in potem tudi lažje lupijo. Najbolje, da so plameni približno 50 centimetrov stran od kostanjev, saj se bodo tako najbolje zapekli – zato največ oseb domače posode “podpre” kar z opeko ali opekami.
Če pečete ognje na prostem sicer to počnite na posebnem zavarovanem prostoru, da se ogenj slučajno ne razširi.
Pomembno je neprestano obračanje in potrpežljivost, ko so končani
Pečemo jih okoli 15 – 25 minut in vmes neprestano obračamo, da se lepo enakomerno zapečejo. Če imate kupljeno posodo, sledite navodilom. Pri uporabi domače posode je najbolje, da so kostanji pri polovici peke pokriti s pokrovko, polovico časa pa odkriti. Če jih nismo namočili pred peko, lahko to počnemo tudi med samo peko. Nekateri namesto vode uporabijo kar pivo.
Ko jih spečemo, jih nato običajno damo še v vlažno krpo in počakamo nekaj minut, saj se potem lažje olupijo. Zavijemo jih lahko tudi v rjav peki papir, v vsakem primeru jih lahko še dodatno prekrijemo, da ne izgubijo toplote. Teh nekaj minut se splača počakati, da se zmehčajo in postanejo še posebej dobri.
Kaj pa, če nimamo prostora zunaj?
Kostanj lahko sicer pečemo tudi na štedilniku ali v pečici. Za peko na štedilniku nikar ne uporabite nove teflonske ponve, temveč kakšno staro železno. Nekateri prisegajo na posebne luknjaste posode, drugi pravijo, da te niso dobre za peko na štedilniku, saj nas potem čaka več čiščenja drobcev lupin, ki bodo padli skoznjo.
Kostanj prav tako prerežimo in ga damo v posodo toliko, da bo dno prekrito, če ga bo več, se lahko zgodi, da bodo pečeni neenakomerno. Pečemo okoli 20 minut, odvisno od velikosti kostanjev. Vmes pa jih ne pozabimo večkrat premešati. Najbolje bo, da posodo pokrijemo s pokrovko in se s tem izognemo zadimljeni kuhinji.
Če kostanje pečemo v pečici, pa je najbolje, da jih prerežemo po “trebuščku” in jih damo v pekač. Pekač lahko zaščitimo s papirjem za peko. Po kostanju rahlo poškropimo z vodo in pazimo, da se ne prekrivajo.
Pekač s kostanjem damo v pečico, ogreto na okoli 200 stopinj Celzija in izberemo opcijo žar. Po desetih minutah vzamemo pekač iz pečice in kostanj dobro premešamo, da bo zapečen tudi na drugi strani. Preden ga še za deset minut vrnemo v pečico, ga še enkrat poškropimo z vodo. Če imamo manjše kostanje, lahko čas pečenja skrajšamo, če so debelejši, podaljšamo. Zadnjih nekaj minut je dobro, da opazujemo, da se kostanj ne zapeče preveč.