Velika ljubiteljica čarobnega decembra nam je zaupala, zakaj njen dom “v najlepšem času leta” zasije v praznični preobleki.

Če bi bil Kevin McCallister, priljubljen svetlolasi navihanec, ki se družini kar dvakrat izmuzne prav v času božičnih praznikov, nato pa spretno obračuna z nepridipravoma, iz Maribora, vemo, kje bi bil doma. A zagotovo ne sam.

Da ima božič in decembrski dnevi nasploh v njenem srcu posebno mesto, pove uvodoma in poudari, da je že od nekdaj tako. Anja na december čaka pravzaprav vse leto. Enako pa velja tudi za njen dom, saj že med letom razmišlja, kakšno preobleko mu bo nadela v decembru. Najrazličnejši okraski, s katerimi polepša stanovanje, so namreč skrbno izbrani, nanje pa čakajo prav posebna mesta.

Lahko bi dejala, da ves čas dopolnjujem svojo zbirko božičnih okraskov. Velikokrat obiščem tudi katerega izmed adventnih sejmov v tujini, kjer najdem dodatke, s katerimi dopolnim nabor okrasja,” pove Anja, ki pri praznični okrasitvi največkrat posega po klasični rdeči barvi v kombinaciji z zlato. Takšna je tudi naravna trimetrska lepotica, ki se bohoti v njeni dnevni sobi. Letos jo krasi več kot sto majhnih plišastih medvedkov v raznobarvnih jopicah, družbo pa jim nedaleč stran dela največji izmed njih, ki prav tako nosi rdeč pulover in božično kapo. Vsako leto ima Anjina praznična okrasitev namreč rdečo nit, letos so to plišasti medvedki in spomin na otroštvo.

Jaslice imajo posebno mesto

Mislim, da so hrestači, ki zadnja leta postajajo vedno bolj priljubljeni, moj najljubši praznični dodatek, sicer pa s posebnim veseljem vsako leto postavljam tudi jaslice,” pove. Da imajo jaslice posebno mesto, je mogoče opaziti takoj ob vstopu v dnevni prostor, kjer je tudi osrednje praznično prizorišče Anjinega čarobnega doma.

Pri jaslicah, kjer je mogoče občudovati vse od svete družine z Jezuščkom na slami, potokov z mostički, različnih živali, naravnega mahu in osvetljenega Betlehema pod zvezdnatim nebom, je mogoče opaziti tudi peščeno pustinjo, kjer so pod palmami slon in kameli, v ozadju pa Egipt, kamor je, skladno s svetopisemskim izročilom, prebežala sveta družina.

Od malega so me fascinirale jaslice v bližnji cerkvi, zato sem jim vedno posvečala posebno pozornost. Tako pa je bilo tudi v naši družini. Pri okraševanju gre za ohranjanje lepe družinske tradicije,” pove Anja. Tudi jaslice skrbno dopolnjuje že vrsto let, najstarejše figurice so v družini že več desetletij, nekaj pa ima še takšnih, ki jih hrani od otroštva.

Nekaj kosov, kot je denimo hlevček in Betlehem, so izdelali starši in jih hranim še od takrat, v zadnjem času pa številne trgovine ponujajo figurice, mah in različne elemente, ki so izdelani posebej za jaslice, zato je iskanje pravih kosov veliko lažje kot nekoč,” pove.

Vsak kotiček doma v praznični podobi

Tudi sicer pa nobeno mesto v stanovanju v času prazničnega decembra ni prepuščeno naključju.

Pod stropom dnevnega prostora se razprostira košata girlanda, na kateri velikim rdečim kroglicam delajo družbo znamenite rdeče-bele zavite sladkorne paličice, na polici se razprostira čisto prava zasnežena vasica v miniaturnih podobah, kjer drsajo drsalci in božiček v spremstvu jelenov vozi vlak, za pravo vzdušje skrbi tudi pisana zbirka najrazličnejših keramičnih angelov ter skupina škratov, ki delajo družbo vlaku, ki se kar šibi pod darili. Za popolno praznično vzdušje je sedežna garnitura prekrita z blazinami in odejo prazničnih motivov, enako velja tudi za jedilni prostor, kjer se čez okna razprostirajo lučke. V predsobi pa ne manjka niti tradicionalno belo omelo.

Nekatere dodatke kupi, veliko pa jih izdela sama, da je okrasje točno takšno, kot si je zamislila. “Večina stvari v mojem domu je pravzaprav unikat, plod domišljije s kančkom spretnosti,” pove Anja in doda, da sicer z okraševanjem in pripravo na praznike prične skoraj mesec dni pred božičem, saj se ob prazničnih dneh zbere vsa družina s sorodniki in v idilično okrašenem domu praznuje skupaj. Nobena skrivnost ni, da je Anja tudi navdušenka nad legendarnim božičnim filmom Sam doma, ki je imel kar precejšen vpliv na njeno predstavo o pravljičnem božično okrašenem domu.

December je moj najljubši mesec, okraševanje ohranjamo v naši družini že vrsto let. Prazniki me vedno spomnijo na otroštvo, okraševanje pa zame pomeni nekakšno vrnitev v tisti čas,” še doda Anja.