Danska bo čez dve leti dobila prvo leseno garažno hišo, ki bo za javne in komercialne namene postala novo središče aktivnosti in kreativnosti pristanišča v Aarhusu. Danska želi namreč do leta 2050 postati ogljično nevtralna.

Garaža bo prekrita z zelenjem

Danska arhitekturna studija Open Platform in JAJA Architects sta zmagala na natečaju za dizajn prve danske lesene garažne hiše v mestu Aarhus. Dizajnirana je s ciljem zmanjšanja emisije CO2. Garaža bo v veliki meri prekrita z zelenjem, z namenom izpolnitve danskega cilja ogljične nevtralnosti do leta 2050.

Dizajnirana je s ciljem zmanjšanja emisije CO2. Garaža bo v veliki meri prekrita z zelenjem, z namenom izpolnitve danskega cilja ogljične nevtralnosti do leta 2050.

Imela bo šest nadstropij in skupno površino 19.300 kvadratnih metrov. Poleg garaže bo tudi manjši park, od koder bo zelenje speljano na steno garaže.

V zgradbi tudi fitnes in galerija

Garažo bomo popolnoma zlili z okoljem in gradimo leseno konstrukcijo, ki bo pripomogla k zmanjšanju emisij oglikovega dioksida,” je povedal Niels Lund Petersen, navaja portal Ekovjesnik.hr. Projekt je tudi del akcije zelenega prevoza, kajti v pritljičju garaže bodo polnilniki za električna vozila, možno pa pa si bo tudi sposoditi kolesa. Prostora bo za 700 parkirnih mest, v zgradbi pa bodo še fitnes, galerija in gostinski objekt.