Dogodki

Kultura

Predstavitev knjige Severni sij

Predstavitev knjige Severni sij

Toplo vabljeni, da se nam pridružite na še enem literarnem popoldnevu v naši novi knjigarni v centru Maribora. Tokrat bomo gostili enega najbolj uveljavljenih in prevajanih slovenskih avtorjev Draga Jančarja, ki se bo ob priložnosti ponatisa knjige Severni sij, katere dogajalni prostor je prav Maribor, pogovarjal z direktorjem založbe Mitjem Čandrom.

Drago Jančar (1948), pisatelj, dramatik in esejist je najprej deloval kot urednik, lektor in korektor pri Časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Za svoja dela je prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja - leta 2020 je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, septembra 2021 pa tudi častni doktorat mariborske univerze.

Jančarjev prodorni roman Severni sij iz kultnega leta 1984 s časom ne izgublja ostrine. Umeščen je v tisti večni in vrveči »tik pred«, v začetek leta 1938, in v srednjeevropsko mesto Maribor, na katero v veličastnih pojavih pritiska nedoumljivo zlo. Josef Erdman v to tuje mesto pripotuje iz poslovnih razlogov. Erdman čaka na srečanje, medtem pa ga terra incognita vse bolj srka kot v nekakšno past. Tava od trafike s časniki ob mostu do šepajoče poštarice, ki ji odda brzojavko, popiva z »božjim človekom« Fedjatinom in Ivanom Glavino, »prekucuhom kar tako«, zbližati pa se mora tudi z nenavadno lepo Margerito Samsa. Ne le njemu, tudi drugim se vse bolj nagibajo tla pod nogami, in zdi se, da se utegnejo spet izravnati, če bodo le popili dovolj. V tem trpkem okolju zaživi tudi ljubezen, samosvoja vrtinčasta sila, a ji ne kaže najbolje – takšni v harlekinski opravi sredi propadajočih abesinskih barak.

Več informacij:

  • Pričetek: 16. april 2024 ob 18:00
  • Konec: 16. april 2024
  • Lokacija: Grajski trg