Dogodki

Kultura

Ivan Meštrović in Franc Jožef

Ivan Meštrović in Franc Jožef

Doprsni kip Franca Jožefa v Trafiki ob parku

Muzej Laško hrani številne dragocenosti, med katerimi je nedvomno eden najpomembnejših eksponatov doprsni kip Franca Jožefa. Ta izjemni umetniški izdelek je pri svojih rosnih 17 letih iz belega kamna izklesal svetovno znani hrvaški kipar Ivan Meštrović kot del svojega sprejemnega izpita na dunajsko akademijo likovnih umetnosti.

Kako se je ta kip znašel v Laškem? Zgodba sega v čas, ko je češki inženir, ki je delal v laškem premogovniku, pred tem služboval v rudniku v Dalmaciji, blizu Meštrovićevih krajev. Prav ta inženir je prejel kip kot darilo od samega umetnika. Ko se je preselil v Laško, je kip prinesel s seboj. Po njegovi smrti je vdova kip podarila Muzeju Laško, kar pojasnjuje kustos muzeja Tomaž Majcen.

Lansko leto je minilo 140 let od rojstva Ivana Meštrovića, kar so v zagrebški Galeriji Klovićevi dvori obeležili z razstavo, kjer je bil do letošnje pomladi na ogled tudi doprsni kip Franca Jožefa iz Laškega. Zdaj bo ta umetnina v času Poletne muzejske noči prvič predstavljena tudi v Mariboru, v Trafiki ob parku.

Več informacij: