Zaskrbljujoča raziskava zaznala vse več pesticidov na evropskih policah s sadjem in zelenjavo

Uredništvo , 01.06.22 ob 03:00

Sadje in zelenjava, ki ju uživamo, v sebi skrivata vedno več strupenih pesticidov, opozarja sveža evropska raziskava. Porast pesticidov je v zadnjem desetletju kar 53-odstoten …

Zaskrbljujoča raziskava zaznala vse več pesticidov na evropskih policah s sadjem in zelenjavo

Upamo, da imate priložnost uživati domače sadje in zelenjavo, saj podatki raziskave, ki jo je pred kratkim izvedla mreža Pesticide Action Network Europe kažejo, da se je delež s strupenimi pesticidi onesnaženih pridelkov v preteklih devetih letih povečal za več kot 50 odstotkov.

Izsledki so šokantni, saj močno spodbijajo trditve Evropske komisije, ki že nekaj časa trdi, da evropski kmetje za pridelavo sadja in zelenjave uporabljajo vse manj nevarnih pesticidov. A očitno je to daleč od resnice …

Vsak tretji kos sadja onesnažen

Poročilo raziskave je bilo objavljeno pred kratkim, pa vendar je raziskava sama potekala dlje časa, vse od leta 2011, ko so začele posamezne vlade članic EU prepovedovati uporabo pesticidov. Namesto da bi se ta do leta 2019 znižala, podatki kažejo na porast. Tako je imela vsaj tretjina analiziranih jabolk v sebi strupene pesticide, raziskovalci pa so doživeli tudi neprijetno presenečenje, ko se je kot kontaminiran izkazal kar vsak tretji vzorec sadja.

Količina pesticidov je alarmantna predvsem v češnjah, hruškah in breskvah, saj so raziskovalci strupene pesticide zaznali v kar polovici tega vzorčenega sadja. Med izjemno onesnažene sadeže s pesticidi so se uvrstile tudi robide in jagode.

Na srečo je bil rezultat nekoliko boljši vsaj pri zelenjavi, ki je že na splošno bolj odporna na napadalce, kar pomeni, da so v vzorcih zelenjave raziskovalci zaznali nekoliko manj pesticidov, pa vendar je porast kontaminacije še vedno opazen in znaša kar 19 odstotkov. Pa najbolj onesnažena zelenjava? Zelena! Sledi ji ohrovt …

Pesticide najbolj uporablja Belgija

Na tapeti so se znašle tudi posamezne države, od koder je prišlo največ kontaminiranih živil. Črno piko je tako prejela Belgija s 34 odstotki kontaminiranih vzorcev ter alarmantno onesnažujočo farmo špargljev ter Irska s 26 odstotki kontaminiranih vzorcev. Pesticide je vsebovala tudi petina vzorcev sadja in zelenjave, ki je prihajala iz Francije, Nemčije ter Italije.

Evropska komisija sicer trdi, da se je v minulem desetletju uporaba pesticidov zmanjšala za več kot 32 odstotkov, a podatki kažejo, da bo treba na tem področju spremeniti še marsikaj. Tako si bodo v tem poletju zadali pripraviti nova, veliko bolj zavezujoča pravila, s katerimi bi uporabo pesticidov do leta 2030 kar prepolovili. Upajmo, da jim bo uspelo.

Navsezadnje gre za našo prehrano … Sicer pa, nikar ne pozabite: kupljeno sadje in zelenjavo vselej dobro operite in če imate čas, jima privoščite tudi dobro in dolgo kopel v navadnem alkoholnem kisu ali vodi in žlički sode bikarbone.

Vir: Euro News