Projekt Zapelji me, v okviru katerega so v Slovenski Bistrici postavili sedem postaj za kar 90 koles, bo končno zaživel, saj bodo, kot poroča Radio Maribor, bistriški svetniki na današnji seji razpravljali o vzpostavitvi sistema izposoje koles.

Vrednost projekta je okrog 235 tisoč evrov, 155 tisoč evrov je bilo pridobljenih iz evropskih skladov, nekaj pa je z željo po uvedbi več elementov trajnostne mobilnosti prispevala občina sama. Kolesarska infrastruktura v okviru projekta je natančno dodelana in premišljena, sedem postaj pa se nahaja na glavnih prometnih vpadnicah oz. pri občini, Gamsu, Slomškovem domu in na nekaterih drugih pomembnejših lokacijah.

Pokrite postaje in električna kolesa

Na več mestih bodo tako na voljo pokrite postaje, kjer bodo lahko občani na suhem in varnem pustili svoja kolesa, ponekod pa bodo postavljeni podstavki, ki bodo prav tako omogočili varnejše zaklepanje koles. Novost celotnega sistema izposoje koles bo ta, da jih občanom ne bo potrebno vračati na tisto postajo, kjer so si jih izposodili, ampak jih bodo lahko pustili na katerikoli od postaj.

Novost celotnega sistema izposoje koles bo ta, da jih občanom ne bo potrebno vračati na tisto postajo, kjer so si jih izposodili, ampak jih bodo lahko pustili na katerikoli od postaj.

Kolesa ne bodo povsem navadna, ampak jih bo mogoče uporabljati tudi kot električna, načrtuje pa se tudi vzpostavitev posebne aplikacije za lažje sledenje kolesom. Kolesa in postaje v okviru projekta Zapelji me na uporabo čakajo že nekaj časa, Svet občine Slovenska Bistrica pa bo prav danes razpravljal o tem, kdaj se bodo lahko občani z njimi zapeljali. Za učinkovit zagon celotnega sistema izposoje koles namreč manjkata le še vzdrževalec in upravljavec.