Z združeno močjo slovenskih podjetij do prve geotermalne elektrarne

Uredništvo , 03.06.22 ob 03:45

Dravske elektrarne Maribor, Petrol ter Nafta Lendava so zavihali rokave ter v bližnji prihodnosti napovedali pilotni projekt prve sodobne geotermalne elektrarne pri nas.

Z združeno močjo slovenskih podjetij do prve geotermalne elektrarne

Mestna občina Lendava je nedavno podelila gradbeno dovoljenje za izgradnjo geotermalne elektrarne na odsluženi vrtini Pg-8, kar bodo podjetja Dravske elektrarne Maribor, Petrol ter Nafta Lendava izkoristila za poseben pilotni projekt, v katerem bodo poskusili demonstrirati dobre prakse uporabe geotermalne energije pri nas. Slednji namreč v Sloveniji še nimamo …

Slovenski projekt pilotne geotermalne elektrarne izstopa po uporabi lastne patentirane geotermalne gravitacijske toplotne cevi, ki omogoča zaprt krog hladilnega sredstva in za delovanje elektrarne potrebuje samo eno suho vrtino.

Ideja je s podpisom zaživela že v lanskem letu, dodaten plus projekta pa je tudi ta, da bo pilotna geotermalna elektrarna stala na degradiranem območju nekdanje kar 3000 metrov globoke vrtine, ki je že nekaj časa povsem suha in nedelujoča.

Aleksander Brunčko, generalni direktor DEM: »Pri omenjenem pilotnem projektu gre za tržno nišo v svetovnem merilu. Koncept izrabe geotermične energije na naveden način je patentiran in izključna uporaba patenta je dana v uporabo Dravskim elektrarnam Maribor. Pilotni projekt bo prva aplikacija tega patenta, ki je plod slovenskega znanja. Izvedba, ki za vse partnerje projekta predstavlja novo stopnico na poti razvoja in prehoda v nizko-ogljično družbo, pa je dodana vrednost tako za lokalno skupnost, kot za celotno Slovenijo. Posebej nas veseli, da smo znanje, izkušnje in interes združile slovenske družbe Petrol Geo in Nafta Lendava ob podpori in načrtovani soudeležbi Občine Lendava«. 

Prvi kazalci uspešnosti že prihodnje poletje

Projekt je občudovanja vreden tudi zato, ker bo uporabil posebno geotermalno gravitacijsko toplotno cev, ki je patentirana v Sloveniji, kar lahko, če se bo projekt izkazal za uspešnega, privede do izjemnega preboja tako v slovenskem kot svetovnem merilu.

Pilotna geotermalna elektrarna je finančno podprta tudi s strani Evropskega gospodarskega prostora ter posebne norveške donacije, pri obsežnem projektu pa bodo ob DEM ter Nafta Lendava sodelovali še Petrol Gea, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor ter Geološki zavod Slovenije.

Prva testiranja bi se naj začela v prihodnjem letu, sledilo pa bo tudi saniranje opuščene naftne vrtine, postavljanje cevi ter preizkus puščanja, bo tem da bo hkrati nujnih veliko preizkusov kakovosti vse nameščene opreme.

Vir: Balkan Green Energy News, DEM