Vavčerji za popravilo rabljenih, nedelujočih predmetov, strojev, orodij, kuhinjskih aparatov, vozil, čevljev, oblačil ter drugih reči, ki jih običajno zavržemo, so pri naših avstrijskih sosedih povzročili pravi zeleni val. Projekt kot so si ga zamislili, se je pred kratkim sicer iztekel, a zaradi izjemno dobrega odziva ter oprijemljivih rezultatov so se na Dunaju odločili, da ga tudi v prihodnje nadaljujejo. »Zanimanje Dunaja, da bi pokvarjenim predmetom dali novo življenje, ne pojenja,« je ob predstavitvi rezultatov ter napovedi novih vavčerjev povedal Jürgen Czernohorszky, član dunajske mestne vlade za okolje.

Mestna občina Dunaj je tako že več kot pred letom dni uvedla bone za popravilo (nem. Reparaturbon), ki jih občani lahko zahtevajo preko posebne spletne strani, z njimi pa lahko znižajo znesek popravil za 50 % oziroma do največ 100 evrov. Vavčerji veljajo za skoraj vse vrste popravil, tako za gospodinjske aparate, elektronske naprave, športno opremo ali pohištvo in oblačila, vendar se lahko uporabijo samo pri podjetjih oziroma ponudnikih, ki so registrirani v posebno mrežo dunajskih serviserjev – vanjo je vključenih skoraj 100 serviserjev.

Vsi za bone, za ponovno uporabo in za manj emisij

Projekt bonov je Dunaju služil tudi kot izjemno koristen ter uspešen ukrep v zahtevnih koronavirusnih časih, pa vendar je ob tem ogromno doprinesel tudi zeleni strategiji dunajske prestolnice. Dunajčani so priložnost za rešitev domačih predmetov pred temno usodo smetišča z veseljem izkoristili, v več kot letu dni teka projekta pa je bilo popravljenih že skoraj 34 000 različnih izdelkov, pri čemer so se izpusti ogljikovega dioksida zmanjšali za nezanemarljivih 800 ton! Evalvacija programa je pokazala, da so bili meščani absolutno navdušeni, saj jih je več kot 90 % potrdilo, da so bili izjemno zadovoljni.

Projekt vavčerjev za popravila pa se ne končuje, občina je namreč naznanila nov cikel ter obljubila, da bo skušala tovrstna sredstva za popravila ter ponovno uporabo izdelkov zagotavljati vse do leta 2023. Naj omenimo še, da je projekt pohvale požel tudi izven meja, saj je bil pred evropsko strokovno žirijo izbran za nagrado »inovacija v politiki« ter umeščen med deset najboljših projektov v Evropi v okviru kategorije okolje.

Foto: Wien, Reparaturbon

Model vavčerja za popravilo kot zgled že kroži po svetu – kmalu naj bi podoben zeleni ukrep vpeljali po celotni Avstriji, poskuse tovrstnih bonov pa uvajajo tudi v Ameriki. Bi bilo kaj takega koristno uvesti tudi pri nas?

Vir: Ekovjesnik, Wien