Kar 2 toni sadja in zelenjave je že obrodil eksperimentalni projekt urbanega vrta, ki v okviru projekta Lagum s finančno pomočjo Evropske unije raste na strehi bruseljskega supermarketa. Projekt Lagum želi v prvi fazi preveriti, ali je tovrsten način pridelave sploh trajnosten, hkrati pa želijo urbani vrt izkoristiti za namene izobraževanja ter vključevanja lokalnega prebivalstva.

Socialna nota ključna komponenta trajnosti

Urbani vrt ima tudi socialno noto, saj si lahko s »strešnim« sadjem in zelenjavo postrežejo socialno ogroženi posamezniki, pridelke pa s pridom uporabljajo tudi v posebni restavraciji »Refresh«, ki je še posebej pozorna do ranljivih skupin.

Kar 60 rastlinskih vrst ponuja eksperimentalni urbani vrt, ki je že obrodil prve sadove – kar 2 toni sadja in zelenjave!

Bruseljski strešni vrt bo v taki obliki pridelke dajal še prihodnji dve ali tri leta, ko bodo organizatorji ocenili, ali bi se podobnega sistema lahko poslužili tudi drugod. Kdo ve, morda pa bi lahko tovrstno idejo posvojili tudi mi … Supermarkete imamo, neizkoriščene strehe tudi … Smo za?

Vir: Euro News, Agro Ecologie