Pomaranče, ki rastejo kar na mestnih ulicah, se sicer slišijo prav nebeško, a količina pomaranč, ki zraste na kar 48 tisoč sevillskih pomarančevcih, je tako velika, da za mimoidoče predstavlja nevarnost (pozor, padajoče pomaranče) ter povzroča visoke stroške čiščenja pločnikov. Nedavno je tako špansko mesto, sicer precej poznano po nogometu, razvilo revolucionarno idejo, s katero bodo ogromno količino pomaranč, ki sicer končajo na odpadu, spremenili v električno energijo. Kako? Z metanom.
Mestno vodno podjetje Emasesa bo namreč 35 ton pomaranč, ki sicer končajo na pločnikih ali na odpadih, uporabilo tako, da bo metan, ki nastaja v procesu fermentacije (po domače: gnitja) sadja, uporabilo za proizvodnjo električne energije, s katero bo napajalo eno od mestnih naprav za čiščenje vode.
Pomarančna kemija
Pomarančni sok namreč vsebuje fruktozo, ki je sestavljena iz kratkih ogljikovih verig z velikim energetskim potencialom med fermentacijo, ki omogoča, da s posebno tehnologijo iz ene tone pomaranč proizvedemo približno 50 kWh električne energije (to zadostuje električni energiji, ki jo dnevno porabi pet gospodinjstev). Če bi se tako za proizvodnjo energije namenile prav vse mestne pomaranče, bi lahko po izračunih organizatorjev projekta pridobili dovolj električne energije za približno 73 tisoč domov.
Če bi se tako za proizvodnjo energije namenile prav vse mestne pomaranče, bi lahko po izračunih organizatorjev projekta pridobili dovolj električne energije za približno 73 tisoč domov.
Projekt bo mesto stal 250 000 evrov, ki pa bodo s prihrankom denarja za energijo ter čiščenje pločnikov hitro povrnjeni – mimogrede, Sevilla ima uradno zaposlenih kar 200 ljudi, ki po službeni dolžnosti pobirajo mestne pomaranče. Ideja reši kar dve muhi na en mah – mesto »očisti« odvečnih pomaranč, hkrati pa poskrbi za energetsko zelo požrešno napravo za čiščenje vode.
Za sok, marmelado … in elektriko
Pomaranče so sicer simbol Seville in v teh krajih zorijo že več kot tisoč let, pa vendar jih Španci v takih količinah ne zaužijejo, zato se velika količina izvozi v Veliko Britanijo, kjer jih spremenijo v eno najbolj slavnih marmelad. Kljub izvozu je pomarančevcev, ki so odporni celo na onesnaževanje preveč, zato se Sevilla in z njo tudi ostala »pomarančna« mesta veselijo prihodnosti, v kateri ne bo več odvečnih in gnijočih pomaranč na pločnikih.
Vir: The Guardian