Pravica do popravila se imenuje kampanja, ki opozarja na to, da se v baterijah, ki so vgrajene v elektronsko napravo ter jih ni mogoče samostojno popraviti, skrivajo ogromni stroški ter stremi k temu, da bi Evropska unija v novo uredbo, ki se nam obeta, vključila pravico oziroma uzakonila nujnost možnosti zamenjave ter popravila baterij v elektroniki. Tako naprave potem, ko baterija neha delovati, ne bo potrebno odvreči, saj se bo dalo baterijo odstraniti in popraviti, na tak način pa se bo prihranil tako denar kot gore nepotrebnih elektronskih odpadkov.

Ne v koš, ampak na servis

Uredbo, ki bo končno, po dolgih letih prizadevanja uredila področje baterij, že preučuje evropski Odbor za okolje, po podatkih pa bo uredba vsebovala zapoved omogočanja uporabniške zamenjave baterij tako v elektroniki kot v lahkih prevoznih sredstvih kot so električna kolesa in skuterji. Baterije bodo lahko tako popravljali tudi neodvisni serviserji, kar pomeni, da baterije ne smejo skrivati posebnih blokad, imeti neznane programske opreme, vsem dostopna pa morajo biti tudi navodila za zamenjavo baterij.

Ob tem pomembno novost uredba prinaša tudi na področje trajnosti – baterije bodo morale biti jasno označene z vidika onesnaževanja okolja, prav tako pa se bo pri označevanju baterij upoštevalo ogljični odtis pri proizvodnji, zbiranju ter recikliranju baterij, pri čemer so imeli v EU v mislih predvsem litijeve baterije, ki za sabo puščajo enormen okoljski odtis.

Kako hitro menjate telefon?

Potem, ko bo uredbo pregledal Odbor za okolje, bo uredba predana v postopek pogajanj med Evropskim parlamentom in Svetom Evrope, kasneje pa bo vse do konca leta o omenjeni uredbi potekalo glasovanje.

Za uredbo je v veliki meri zaslužna kampanja Right to Repair oziroma Pravica do popravila, v kateri se je združilo kar 80 organizacij iz 18 evropskih držav, kampanja pa teče že vse od leta 2019.

Za uredbo je v veliki meri zaslužna kampanja Right to Repair oziroma Pravica do popravila, v kateri se je združilo kar 80 organizacij iz 18 evropskih držav, kampanja pa teče že vse od leta 2019 – kot opozarjajo organizatorji kampanje, so namreč elektronski odpadki področje najhitreje rastočih odpadkov na svetu, ki za okolje predstavljajo velikansko breme. Večine sodobne elektronike namreč ni mogoče popraviti, vse več naprav pa je celo ustvarjenih tako, da svoje delovanje zaključijo v zelo kratkem času – tako precej gospodinjskih aparatov odpove že po petih letih! Ob tem nikar ne smemo pozabiti na to, da se pri snovanju baterij ter izdelavi elektronskih naprav uporabljajo surovine, med katerimi so tudi številne kovine, ki pa nikakor niso neomejene …

Vir: Balkan Green Energy News