V Keniji prva sončna elektrarna, ki slano vodo spreminja v pitno

Uredništvo , 30.11.19 ob 15:00

V preteklem letu so v majhnem pristaniškem mestu Kenije postavili elektrarno, ki se napaja s sončno energijo in slano oceansko spreminja v svežo, pitno vodo in za vaščane pomeni rešitev mnogih težav.

Čeprav se pitna voda zdi samoumevna, je stanje v nekaterih delih sveta daleč od tega. Tako se je neprofitni del družbe Tesla Solar City, skupina inženirjev in inovatorjev z imenom Give Power, lansko leto zbrala in v revnem pristaniškem mestu Kenije, ki se je zaradi suše dolga leta soočalo z umazano, slano vodo, neprimerno za pitje in uporabo pri vsakdanjih opravilih, postavila solarno elektrarno. Ta lahko morsko vodo pretvori v vodo, primerno za pitje.

Problematika mnogih vasi

Majhna ribiška skupnost v Kiungi, mestu Kenije, je s tehnološko inovacijo dobila rešitev za nevzdržne razmere, nastale zaradi suše. Nova naprava s pitno vodo lahko dnevno oskrbi kar 35 000 prebivalcev, ki so bili do tedaj za vsakdanje potrebe prisiljeni uporabljati umazano morsko vodo. Slednja je povzročala vrsto zdravstvenih težav, med njimi tudi nevarno odpoved ledvic.

Rešitev socialnih in zdravstvenih težav

Predsednik organizacije Give Power, Hayes Barnard, je za Business Insider povedal: »Najti moraš način, da vodo iz oceana črpaš trajnostno. Čeprav se neprofitne organizacije prvenstveno osredotočajo na gradnjo solarnih sistemov, s katerimi se pridobiva električna energija, smo želeli storiti nekaj za številna dekleta, ki so prisiljena pustiti šolo zato, da vsak dan prehodijo več milj, da svoji družini prinesejo nekaj pitne vode. Tako smo se odločili, da pitno vodo prinesemo prav do njih.«

»Razmere v skupnosti so bile res strašne. Otroci so po vasi hodili z razjedami na koži, ki so nastale zaradi nošenja oblačil, opranih v slani vodi,« je povedal Barnard. Solarna vodna farma, kot se reče tehnološki inovaciji, se tako na zemljevid tehnoloških prebojev vpisuje kot ena od najboljših možnih rešitev za problematiko obmorskih skupnosti, ki se soočajo s pomanjkanjem sveže, sladke vode.

Nedavna poročila pa že kažejo, da se zdravstveno stanje vaščanov v Keniji izboljšuje.

Brez škodljivih vplivov na okolje

»Vsaka solarna vodna farma proizvede dovolj sveže pitne vode za 35 000 ljudi dnevno. V primerjavi z ostalimi podobnimi sistemi dolgoročno proizvede več kakovostnejše vode, sam postopek pa na okolje nima negativnega učinka,« povedo člani inženirske ekipe. Nedavna poročila pa že kažejo, da se zdravstveno stanje vaščanov v Keniji izboljšuje.