V Istanbulu se obeta letalska revolucija biogoriva iz alg

Uredništvo , 01.04.22 ob 03:45

Da letalsko gorivo močno onesnažuje, že vemo, toda ni potrebno, da zaradi tega ukinemo letalski prevoz. Morda bo dovolj revolucija goriva! Kaj pravite na tako iz alg?

V Istanbulu se obeta letalska revolucija biogoriva iz alg

V Istanbulu v Turčiji se je odprla prva biorafinerija, ki bo pokazala, da se da letalsko gorivo, gnojila in prehranska dopolnila pridelovati na drugačen način. Z manj oziroma skoraj ničelnimi emisijami ogljikovega dioksida ter z majhnim vplivom na okolje.

Istanbulska biorafinerija bo letalsko gorivo proizvajala iz mikroalg ter makroalg, idejo pa so v okviru posebnega, 6 milijonov evrov vrednega projekta, ki si prizadeva ustvariti bolj okolju prijazno, t.i. bioekonomijo, zasnovali znanstveniki bližnje Univerze Bogazici.

Prvi let morda že letos

Biorafinerija, ki se nahaja v bližini Črnega morja, bo letno predelala več kot 1200 ton alg, projekt pa so navdušeno podprli tudi v Evropski uniji – gre namreč za prvi taki projekt na evropski ravni, njegova uspešnost pa lahko močno spremeni prihodnost okoljskega odtisa letalske industrije.

Na približno 2500 kvadratnih metrih si bodo v biorafineriji prizadevali prekiniti odvisnost od fosilnih goriv tako v letalski industriji kot v drugih gospodarskih panogah. Trenutna proizvodnja sicer poteka na ravni prototipa, trenutno pa je proizvedeno biogorivo, ki ga je še potrebno mešati s standardnim gorivom za reaktivne motorje.

Na biorafineriji v Istanbulu bodo pod vodstvom strokovnjakov s pomočjo alg proizvajali biogorivo, farmacevtske izdelke, organska gnojilo ter prehranska dopolnila.

Prvi poskusni domači let z linijo Turkish Airlines, v katerem bi preizkusili biogorivo, je že na vidiku in bi naj potekal ob koncu letošnjega koledarskega leta.

Vir: Euronews