V Evropi kmalu največja naprava za prestrezanje ogljikovega dioksida

Uredništvo , 27.06.21 ob 22:59

Na Škotskem nastaja največji kompleks za prestrezanje ogljikovega dioksida iz zraka, ki bo ulovil toliko škodljivega plina, kot bi ga predelalo 40 milijonov dreves.

V Evropi kmalu največja naprava za prestrezanje ogljikovega dioksida

Borba proti nepredstavljivim količinam ogljikovega dioksida v našem ozračju nima konca, saj ga kljub prizadevanjem še vedno pridelamo absolutno preveč. Ena od sodobnih tehnoloških rešitev so posebne naprave, ki lahko CO2 prestrežejo, izvzamejo iz zraka in skladiščijo ter po možnosti pretvorijo v kaj uporabnega.

Poseben kompleks tovrstnih naprav, ki bo po vrhu največji v Evropi, se gradi tudi na Škotskem, ocenjuje pa se, da bo lahko letno prestregel kar milijon ton ogljikovega dioksida, kar bi lahko primerjali z letno količino ogljikovega dioksida, ki ga preko fotosinteze predela 40 milijonov dreves.

Bomo našli rešitev ali bomo breme pustili našim pravnukom?

Ulovljeni ogljikov dioksid bo nato na poseben način zakopan pod morsko dno v bližini škotske obale, kar sicer dolgoročno gledano ni najboljša ter okolju najbolj prijazna rešitev, saj bomo breme onesnaževanja s tem le prepustili prihodnjim generacijam, vsekakor pa je pomemben korak, ki nas spodbuja, da v prihodnjih letih izpopolnimo tehnologijo in ugotovimo, kam z vsem uskladiščenim ogljikovim dioksidom.

Nad projektom izgradnje kompleksa bdita britansko podjetje Storegga ter kanadsko podjetje Carbon Engineering, glede na trenutno stanje projekta, ki je še v fazi načrtovanja in oblikovanja dizajna, pa bo objekt z delovanjem začel do leta 2026, ko bo poskrbel tudi za novih 300 delovnih mest.

Projekt izgradnje tovrstnega objekta je ključen, saj so si države s Pariškim podnebnim sporazumom obljubile, da do leta 2050 povprečen dvig svetovne temperature obdržijo po 1,5 stopinje Celzija, kar nam glede na trenutne statistike, ko se nam obeta kar 4-stopinjski dvig, nikakor ne uspeva. Tehnologija lahko v boju proti podnebni krizi stori marsikaj, pri čemer je potrebno dobro premisliti, ali z njeno uporabo ne poslabšujemo situacije in našim zanamcem ne ustvarjamo dodatnih bremen.

Kako prestrezanje ogljikovega dioksida sploh poteka?

Ker je tovrstna tehnologija še precej nova, ima vsaka naprava svojstven sistem, pri čemer gre v grobem za poseben ventilator, ki vsesava zrak, ta se pretvori v tekočino, pri izteku pa se ogljikov dioksid veže na posebne snovi v napravi ter se skozi proces čiščenja pretvori v posebne kroglice kalcijevega karbonata, ki jih je mogoče skladiščiti, v primeru toplotne obdelave na 900 stopinjah Celzija pa slednje razpadejo na tekoči ogljikovi dioksid ter kalcijev oksid.

Vir: Jutarnji, Carbon Engineering