Uživate ob ogledu nogometnih tekem? Koliko energije je potrebne za napajanje stadiona?

Uredništvo , 07.12.22 ob 03:15

Ob spremljanju svetovnega nogometnega prvenstva se nam ob vprašanju »Kdo bo zmagal?« gotovo postavi še kakšno. Recimo … Koliko energije je potrebne za napajanje povprečnega stadiona med 90 minutno tekmo?

Uživate ob ogledu nogometnih tekem? Koliko energije je potrebne za napajanje stadiona?

Vse od 21. novembra dalje budno spremljamo dogajanje na katarskih zelenicah, kjer se vse do 18. decembra odvija svetovno prvenstvo v nogometu, na katerem na kar osmih prizoriščih tekmuje 32 reprezentanc.

Ob tem so si v podjetju Energija plus postavili zanimivo in nadvse poučno vprašanje: koliko energije je potrebne za napajanje povprečnega stadiona za 90 minutno tekmo? Seveda so podali tudi natančen odgovor!

Nogomet malo drugače

»Za eno tekmo se porabi preko 25.000 kWh energije. Ta energija, ki se porabi v pičlih 90 minutah, bi lahko napajala več kot ducat hiš celo leto!,« pojasnjujejo, nato pa razložijo tudi, kako je poraba razdeljena: »Osvetlitev, semaforji in svetlobno oglaševanje predstavljajo 40 % porabljene energije, ogrevanje in hlajenje prostorov predstavljata 23 % porabe, 20 % energije se porabi pri pripravi hrane in pijače za osebje, igralce in navijače, prenos tekme na televiziji predstavlja 10 % porabljene energije, 7 % pa predstavlja ostala nerazporejena energija.«

Ob tem na Energiji plus napravijo še zanimiv izračun, ki pokaže, da je navijač na stadionu bolj energetsko varčen kot navijač pred televizijo! »Ogrevanje ali hlajenje vašega doma, gledanje tekme na novi 4K OLED televiziji in hlajenje pijače v hladilniku lahko pomembno vpliva na vašo porabo. Jasno je torej, da tako kot to počnejo na stadionu, je potrebno tudi dom ogrevati oziroma hladiti, poskrbeti za dobro sliko in ohlajeno pijačo. Po grobih izračunih navijač na stadionu porabi približno 0,9 kWh energije, če pa gleda tekmo doma iz naslonjača pa v povprečju kar 1,4 kWh,« pojasnijo.

Kaj pa ogljični odtis?

Takšen dogodek kot je svetovno prvenstvo v nogometu, gotovo na okolju pusti precejšen odtis, pri čemer nas še posebej zanima, koliko emisij ogljikovega dioksida odroma v ozračje. Kot povedo v Energiji plus:

»FIFA (mednarodna nogometna federacija) je ocenila, da so mednarodni leti za osebje in športnike največji porabniki v okviru svetovnega prvenstva. Sledijo jim tovorna vozila, ki prevažajo opremo za televizijske prevoze. Ravno TV prenosi in z njim povezane aktivnosti v ozračje spustijo kar 24 tisoč ton ogljikovega dioksida,« dodajo pa še: »Po nekaterih ocenah je svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji v ozračje spustilo neverjetnih 2,72 milijonov ton Co2 (vir: Energy Used During the World Cup (businessinsider.com)).«

Trajnost je v osrčju tokratnega nogometnega prvenstva v Katarju, zatrjujejo pri FIFI, kjer so obljubili, da bodo skušali v Katarju uporabljati obnovljive vire energije, vzpodbujali bodo uporabo javnega transportnega sistema in nizkoemisijskih vozil, hkrati pa bodo okoli športne infrastrukture sadili nova drevesa in grmovja.

Vir: Energija plus

(Vir podatkov: How much energy does a World Cup stadium use in 2018? (selectra.co.uk))