Tudi z navadnim avtomobilom smo lahko bolj okolju prijazni

Uredništvo , 27.09.22 ob 03:00

Četudi ne vozite električnega avtomobila, lahko med vožnjo prihranite nekaj emisij ogljikovega dioksida. Ključ je v načinu vožnje in v poti, ki jo izberete! Pa še nekaj goriva lahko prihranite …

Tudi z navadnim avtomobilom smo lahko bolj okolju prijazni

Ne, ni vam potrebno delati zapletenih analiz porabe, saj to po novem namesto vas naredi vaš pametni telefon oziroma natančneje, aplikacija Google Maps. Vozila na cestah namreč predstavljajo kar tri četrtine emisij ogljikovega dioksida v prometu, jasno pa je, da si vsak posameznik žal ne more privoščiti električnega avtomobila, ki je nekoliko bolj okolju prijazna alternativa.

Pa vendar še tako pametna umetna inteligenca ne more najti poti brez emisij, zato se, ko le lahko, poslužite kolesarjenja, hoje ali uporabe javnega prometa.

Nič zato, saj spremembo prinaša že način naše vožnje oziroma pot, ki jo uberemo do službe oziroma trgovine. Google Maps namreč po novem med načrtovanjem poti s pomočjo njihovih zemljevidov uporabnikom ponudi možnost načrtovanja poti za varčno porabo goriva – zemljevidi tak namesto vas ocenijo, katero pot se vam splača zbrati, če želite okolju prihraniti nekaj izpušnih plinov.

Aplikacija že kaže zelene rezultate

Poleg prikaza najhitrejše poti, ki jo najpogosteje izberemo, vam bodo Googlovi zemljevidi odslej vselej prikazali tudi najbolj varčno, podali pa vam bodo tudi informacije o časovni razliki med obema ter o prihranjenem gorivu. Google zemljevidi vam bodo omogočili tudi, da v aplikaciji označite tip vašega vozila oziroma tip goriva (bencin, dizel, hibrid, elektrika), s čimer bo varčna pot še bolj natančno izbrana, podatki o prihrankih pa bolj dosledni.

Funkcija je že nekaj časa na voljo tudi v ZDA in Kanadi, kjer se je izkazalo, da so vozniki z njeno pomočjo prihranili kar pol milijona tone emisij ogljika, kar je približno toliko, ko če bi s cest naenkrat izginilo kar 100 tisoč avtomobilov.

In kako Googlovi zemljevidi preračunajo, katera pot je najbolj okoljsko smiselna? S pomočjo umetne inteligence, ki prepozna vse možno poti do vašega izbranega cilja, preračuna porabo goriva na podlagi prometnih vzorcev drugih uporabnikov na tisti poti, naklona ceste, vrste ceste in podobno.

Pa vendar še tako pametna umetna inteligenca ne more najti poti brez emisij, zato se, ko le lahko, poslužite kolesarjenja, hoje ali uporabe javnega prometa. Ko ne bo šlo drugače kot z avtomobilom, pa odrinite nekaj minut prej in na Google zemljevidih uberite varčnejšo pot.

Vir: World Economic Forum