Tudi papež navija za prehrano z manj mesa

Uredništvo , 27.07.22 ob 03:24

Katoliški papež Frančišek je mlade pred kratkim pozval, da naj prekinejo samouničevalni trend potrošništva, v katerega sodi tudi prekomerno uživanje mesa, ter bolje skrbijo za okolje.

Tudi papež navija za prehrano z manj mesa

Nedavno se je v Pragi odvijala konferenca mladih Evropske unije, ob tej priložnosti pa je udeležencem v pismu nekaj pomembnega sporočil tudi vrhovni poglavar rimokatoliške cerkve, papež Frančišek. V njem je mlade spodbudil, da prekinejo »samouničevalni trend potrošništva« in dajo prednost trajnosti.

»Nujno je treba zmanjšati porabo ne le fosilnih goriv, ​​temveč tudi marsičesa odvečnega; poleg tega pa je na nekaterih območjih sveta primerno zaužiti manj mesa, to lahko pomaga tudi pri reševanju okolja,« je med drugim zapisal.

Papež se nujnosti varovanja okolja močno zaveda, kar nakazuje že njegova objava druge enciklike Laudato iz leta 2015, v kateri se je posvetil degradaciji okolja ter globalnemu segrevanju, katolike po svetu pa je pozval k »hitremu in enotnemu globalnemu ukrepanju«. Enciklika je postavila temelje gibanja »integralna ekologija«, kar je papeža popeljalo celo do naziva osebe leta po izboru People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Papež – vegan?

Papež Frančišek je svoja stališča in močno podporo ukrepanju proti podnebnim spremembam nakazal že ob minuli konferenci COP26, ob koncu leta pa je v enem od svojih govorov ponovno pozval k varovanju okolja, ob tem pa dejal, da se »zdi, da se vse okoli nas ruši«.

Katoliški voditelj tako mlade že vrsto let spodbuja, naj bodo svobodni in pristni ter kritični do sodobne družbe, med drugim pa se močno zavzema tudi za preprostejši način prehrane, v kateri ni veliko mesa. Kot zanimivost naj omenimo še, da je ena izmed okoljskih aktivistk pred nekaj leti papeža pozvala k 40 dnevnemu veganskemu postu, ki pa ga papež žal ni sprejel.

Vir: Euronews