Trajnostni valobran je nova zvezda pridobivanja vetrne energije

Uredništvo , 06.09.22 ob 03:40

V francoskem pristanišču bo kmalu postavljen prvi valobran, ki bo lahko moč udarjajočih valov pretvoril v električno energijo.

Trajnostni valobran je nova zvezda pridobivanja vetrne energije

Faza testiranja prototipa prvega valobrana na svetu, ki bo zmožen pretvarjanja električne energije, je mimo in izkazala se je za zelo uspešno, kar pomeni, da bo prvi tovrstni valobran kmalu ugledal luč sveta. Svoje delovanje v »naravnem« okolju bo tako že kmalu preizkusil v bližini francoskega pristanišča Brest, nad njim pa bo bdel francoski Inštitut za morske raziskave.

Varovanje pristanišča in proizvodnja zelene energije

Prvi trajnostni valobran so njegovi stvaritelji poimenovali Dikwe, zvezda pridobivanja vetrne energije pa je po svetu zaslovela predvsem zaradi posebnega novega energetskega sistema za transformacijo energije valov, ki je opremljen s posebno nihajočo loputo, ta pa se aktivira le ob udarjanju morskih valov. Energija, ki jo bo proizvedel Dikwe, bo ustrezno skladiščena in kasneje namenjena lokalnim energetskim potrebam.

Dikwe je plod sodelovanja znanosti in energetske industrije – s skupnimi močmi so ga tako ustvarili skupina Legendre v sodelovanju s svojo hčerinsko družbo Ingenova ter s pomočjo GEPS Techno in francoskega Inštituta za morske raziskave.

Z združenimi močmi so uspeli zagotoviti, da Dikwe izkoristi kar 60-odstotkov potenciala energije morskih valov! Vsaj tako je pokazala prva faza testiranja v kontroliranem okolju, kako pa se bo Dikwe odrezal na morju, pa bo pokazala naslednja faza testiranja kar 6 metrov dolgega valobrana v bližini francoskega pristanišča.

Nove možnosti in nova zelena delovna mesta

»Dikwe nam bo omogočil, da valobrani dobijo novo funkcijo proizvodnje električne energije, kar bo poleg proizvodnje čiste energije omogočilo dodatno zaščito naše obale,« so ob naznanilu uspešnosti prototipa povedali v skupini Legendre, ob tem pa so dejali še: »Oceani predstavljajo ogromen vir energije. S tem projektom naše podjetje ponovno dokazuje svojo strokovnost pri oblikovanju zanesljivih rešitev, ki omogočajo enostavno uporabo.«

»Dikwe nam bo omogočil, da valobrani dobijo novo funkcijo proizvodnje električne energije, kar bo poleg proizvodnje čiste energije omogočilo dodatno zaščito naše obale.«

Kako bo Dikwe izgledal v svoji končni obliki? Valobran bo kar štirikrat večji od prototipa, kar pomeni, da bo širok skoraj 20 metrov, njegova skupna moč pa bo znašala en megavat. Kdaj ga lahko pričakujemo? V prihodnjih dveh letih, obljubljajo v Legendre, gradnja in upravljanje valobrana pa bosta ob tem prinesli še številna nova delovna mesta.

Vir: Ekovjesnik