Sveža zelena inovacija v Severnem morju: plavajoči solarni šestkotniki!

Uredništvo , 16.08.22 ob 03:40

Da je priljubljenost sončne energije v skokovitem porastu že vemo, a tehnološke inovacije s tega področja nas vsakič znova presenetijo in navdušijo.

Sveža zelena inovacija v Severnem morju: plavajoči solarni šestkotniki!

Podjetje RWE in nizozemsko-norveško podjetje SolarDuck sta pred kratkim združila moči in ustvarila skupno zgodbo. Plod številnih idej je tako razvoj uporabe plavajočih morskih solarnih parkov, ki so že na videz nekaj prav posebnega.

Projekt kaže otipljive rezultate, ki so vidni v obliki pilotnega solarnega parka v Severnem morju, ta pa služi kot prototip za načrtovanje veliko bolj kompleksnih solarnih elektrarn. Demonstrativna sončna elektrarna tako vključuje posebne solarne celice ter zelo premišljeno zasnovano tehnologijo za shranjevanje pridobljene sončne energije.

Tehnologija, ki kljubuje ujmam in optimizira pridobivanje energije

Plavajoči solarni šestkotniki so pravo tehnološko čudo, saj pridobivanje sončne energije na morju terja svoje izzive – premagovanje visokih valov, močnih vetrov in posebnega kemičnega okolja. Solarne platforme SolarDuck vsemu temu uspešno kljubujejo, saj so zasnovane tako, da lebdijo nad vodo in valovom sledijo kot preproga.

Projekt Merganser, ki temelji na trenutni demonstrativni sončni elektrarni, bo luč sveta ugledal predvidoma v letu 2023, ko lahko v Severnem morju ob belgijski obali pričakujemo kompleks z zmogljivostjo 0,5 MWp.

Sončna elektrarna je tako del širše integrirane zelene energetske infrastrukture, v osrčju katere je vetrna elektrarna. Ta bo z dodanimi plavajočimi solarnimi paneli odslej še bolj učinkovita. Projekt Merganser, ki temelji na trenutni demonstrativni sončni elektrarni, bo luč sveta ugledal predvidoma v letu 2023, ko lahko v Severnem morju ob belgijski obali pričakujemo kompleks z zmogljivostjo 0,5 MWp.

Ko se združita dva trajnostna giganta

S projektom Merganser bosta podjetji RWE in SolarDuck raziskala nove priložnosti za postavitev komercialnih plavajočih solarnih parkov na morju, s čimer bosta še bolj utrdili svoj položaj na energetskem trgu. RWE na področju obnovljivih virov energije kotira v samem vrhu lestvice, hkrati pa je med prvo peterico predvsem na polju vetrne energije. Bdijo nad kar 18 vetrnimi elektrarnami na morju, še nekaj pa jih je v gradnji.

Solar Duck, slavnostno podpisovanje, Koen Burgers, CEO SolarDuck in Dr. Martin Dornhöfer, RWE Renewables;
Foto: Solar Duck

Med tem je SolarDuck specialist na področju sončne industrije, v katero spretno vključuje znanje pomorske industrije, s čimer je njihova izpopolnjena tehnologija še posebej primerna za močno poseljena območja, kjer na kopnem ni veliko možnosti za izrabo obnovljivih virov energije.

Vir: RWE