»Stran pa ne bomo metal.« Koliko hrane v enem tednu zavržete pri vas? Preverite!

Uredništvo , 17.05.22 ob 03:10

Bi se preizkusili v enotedenskem beleženju odpadne hrane v svojem gospodinjstvu? Povprečen Slovenec namreč v letu zavrže kar 68 kilogramov … Pa vi?

»Stran pa ne bomo metal.« Koliko hrane v enem tednu zavržete pri vas? Preverite!

V letu 2019 je povprečen prebivalec Slovenije zavrgel kar 67 kilogramov hrane, leto kasneje pa kar kilogram več. Že res, da dobršen delež zavržejo trgovine in restavracije, a podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da kar polovico vse odpadne hrane »pridelamo« v gospodinjstvih.

Ste pozorni na to, koliko hrane zavržete pri vas? Kaj storite z ostanki od kosila? Pa s tistim malce nagrbančenim jabolkom? Ostankom odprte kisle smetane v hladilniku?

Bi bili radi bolj pozorni na svoje navade na področju ravnanja s hrano? To priložnost vam daje velika slovenska raziskava o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih, ki jo v okviru posebnega evropskega projekta pripravlja Ministrstvo za okolje in prostor.

Vas skrbi, kaj lahko pokaže vaš kuhinjski dnevnik odpadne hrane?

V okviru raziskave lahko tako pridobite poseben kuhinjski dnevnik odpadne hrane, v katere na roko ali s pomočjo interneta 7 zaporednih dni beležite vso odpadno in odvrženo hrano. Sodelujoči, ki bodo sedem dni izpolnjevali dnevnik, bodo za trud prejeli praktično nagrado. Svoj dnevnik lahko začnete izpolnjevati že danes ali pa si sodelovanje vnesete v opomnik za kak drug teden – raziskava namreč traja vse do 20. junija.

Vse o raziskavi lahko najdete na spletni strani Naša super hrana, dnevniki pa se nahajajo na naslednji povezavi.

Brez skrbi, sodelovanje v raziskavi je seveda anonimno, z dnevniki želijo raziskovalci pridobiti le informacije o tem, katero hrano v slovenskih gospodinjstvih največkrat zavržemo, kolikšen delež od tega je še užitek in kateri so najpogostejši vzroki za zavrženo hrano.

Vse o raziskavi lahko najdete na spletni strani Naša super hrana, dnevniki pa se nahajajo na naslednji povezavi. S sodelovanjem v raziskavi boste prejeli nadvse koristno informacijo o tem, kako s hrano ravnate pri vas doma, hkrati pa boste pomembno prispevali tudi k razumevanju ravnanja s hrano v Sloveniji.

Vir: Naša super hrana