Spet nov temperaturni rekord, bo leto 2023 najtoplejše doslej?

Uredništvo , 29.12.23 ob 09:30

Letošnje leto se bo v zgodovino gotovo zapisalo po temperaturnih rekordih in številnih vremenskih ter naravnih katastrofah ...

Spet nov temperaturni rekord, bo leto 2023 najtoplejše doslej?

November 2023 je bil najtoplejši november v globalnem merilu v podatkovnem zapisu ERA5, ki sega vse do leta 1940. Vsak mesec od junija je bil najtoplejši, z najtoplejšim borealnim poletjem in jesenjo, kar leto 2023 postavlja kot najtoplejše doslej, kaže najnovejše mesečno podnebno poročilo Centra za podnebne spremembe Copernicus (C3S).

»Sedaj je leto 2023 že imelo šest mesecev z rekordnimi temperaturami in dve rekordni sezoni. Izjemne globalne temperature v novembru, vključno z dvema dnevoma, toplejšima od 2°C nad predindustrijskimi, pomenijo, da je leto 2023 najtoplejše leto v zabeleženi zgodovini,« je dejala Samantha Burgess, namestnica direktorja Centra za podnebne spremembe Copernicus (C3S).

Direktor C3S, Carlo Buontempo, dodaja: »Dokler se koncentracije toplogrednih plinov še naprej povečujejo, ne moremo pričakovati drugačnih rezultatov od tistih, ki smo jih videli letos. Temperature se bodo še naprej dvigovale, prav tako tudi vplivi vročinskih valov in suš. Doseganje neto ničelne stopnje čim prej je učinkovit način za obvladovanje podnebnih tveganj.«

Nori temperaturni rekordi

November 2023 je bil najtoplejši november doslej z povprečno površinsko temperaturo 14,22 °C, 0,85 °C nad povprečjem za november v obdobju 1991-2020 in 0,32 °C toplejši od prejšnjega najtoplejšega oktobra leta 2020.

Mesec kot celota je bil približno 1,75 °C nad predindustrijskim povprečjem (1850-1900), in prvič so bila dva dni nad 2 °C nad predindustrijskim povprečjem.

Po ocenah C3S je bilo več kot tretjina dni v letu 2023 več kot 1,5 °C nad predindustrijskim povprečjem. Zemljevid odstopanj v zadnjih 12 mesecih kaže, da je večina planeta doživela toplejše od povprečne temperature.

Topel in moker

November 2023 je bil prav tako izjemno moker v Evropi, kaže mesečno povzetek hidroloških spremenljivk. Padavine so bile bistveno nad povprečjem v večjem delu Evrope.

Nevihta Ciarán je prizadela številne regije z močnimi padavinami in poplavami. Samo Islandija, Skandinavija, severno Združeno kraljestvo, deli Španije, vzhodna Grčija in območja zahodne Rusije so doživela obdobja, bolj sušna od povprečnih razmer.

Slabi podatki tudi za led

Obseg morskega ledu na Antarktiki je bil drugi najnižji za november v obdobju satelitskih posnetkov, po šestih mesecih rekordno nizkih vrednosti za to obdobje leta. Povprečen obseg je bil 14,8 milijona km2, 9 % pod povprečjem za november, zelo blizu najnižjemu novembru doslej, leta 2016.

Obseg morskega ledu na Arktiki je dosegel 8. najnižjo vrednost za november, 4 % pod povprečjem in precej nad najnižjo vrednostjo za november, zabeleženo leta 2016 (za 13 % pod povprečjem)

Vir: Climate Copernicus

[[image_1_ge_569]]