Slovenija ima prvi dve zero waste restavraciji!

Uredništvo , 13.04.23 ob 03:10

Zero waste je nov način življenja, ki se mu pridružujejo tudi restavracije. Ekologi brez meja so tako nedavno predstavili dve tovrstni slovenski!

Slovenija ima prvi dve zero waste restavraciji!

Ekologi brez meja so ob koncu februarja predstavili prvi dve restavraciji na poti do zero waste, ob tej priložnosti pa so organizirali tudi okroglo mizo o odpadkih v turizmu. Prejemnikoma naziva zero waste, Blatnikovemu hramu in Gostilni Mrak, so se za omizjem pridružili predstavniki Slovenske turistične organizacije, nacionalne zero waste organizacije in prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, Ribno Alpine Resort.

Restavracijam po svetu, ki sledijo zero waste smernicam, sta se pridružili tudi restavraciji Blatnikov hram in Gostilna Mrak. Lastnik slednje, Jože Mrak, je na dogodku izpostavil nekaj majhnih korakov, ki so privedli do velikih sprememb.

Preproste rešitve za velike spremembe

Leseno pohištvo v energetsko sanirani stavbi je izdelano iz nekdanjega mostu na Otočcu, pomembnost sodelovanja z vsemi deležniki pa se kaže tudi v spremembi navad dobaviteljev. Ti v Gostilno Mrak odslej dostavljajo olje za pripravo jedi neposredno iz cisterne v cisterno, za vračilo steklenic so dogovorjeni z dobaviteljem žganja, preostanek steklenih kozarcev in steklenic pa ponujajo v brezplačno uporabo vaščanom, ki z veseljem posegajo po njih.

PREBERITE ŠE: Lansko leto se je uvrstilo med pet najtoplejših

Pomen ozaveščanja gostov je izpostavila tudi Adrijana Rezelj iz Blatnikovega hrama, kjer poleg gostinske ponudbe nudijo tudi prenočitvene kapacitete. V restavraciji so se med drugim odločili za umik instant napitkov za enkratno uporabo ter plastenk, npr. vode z okusom in gostom namesto tega ponujajo alternativo.

Ne le trend, ampak vračanje k tradiciji

Pogovoru se je pridružil tudi lastnik in direktor Ribno Alpine Resort, Matija Blažič, prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, kjer zero waste ukrepe nadgrajujejo že pet let. »Marketinško je zero waste izjemno močan. Ne gre za strošek, ampak prihranek.  Ne gre za odkrivanje tople vode, ampak sodobno obujanje konceptov, kot so jih poznali naši starši,« je izpostavil Blažič.

Pohvale prvima zero waste slovenskima restavracijama ter obilo spodbude vsem, ki razmišljajo, da bi tudi sami stopili na to pot!

Vir: Ekologi brez meja