Shell podpisal pogodba za zeleno vodikovo elektrarno v Rotterdamu

Uredništvo , 17.01.22 ob 14:04

Shell nadaljuje z načrti za razvoj enega največjih zelenih vodikovih objektov na svetu, ki se nahaja v Rotterdamu.

Shell podpisal pogodba za zeleno vodikovo elektrarno v Rotterdamu

Shell je sklenil pogodbo s podjetjem thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers za obsežni projekt znan kot v pristanišču Rotterdama. Središče projekta Hydrogen Holland I bo dvorana, ki bo obsegala skoraj pet hektarjev, kar je velikost treh evropskih nogometnih igrišč. Zeleni vodik se bo proizvajal za industrijo in prometni sektor, električna energija pa bo prihajala iz vetrne elektrarne Hollandse Kust na morju. Vodik se lahko prevaža po približno 25 milj dolgem cevovodu, ki bo potekal od tovarne do Shellovega energetskega in kemičnega parka Rotterdam.

V okviru projekta se podjetja zavezujejo tudi k uporabi gradbenih materialov za večkratno uporabo, kjer je to mogoče. Sončne plošče bodo vgrajene tudi v zunanje stene elektrarne, da bo elektrarna pri svojem razvoju in delovanju ničelna.

Shellova končna naložbena odločitev za izgradnjo Holland Hydrogen I se pričakuje leta 2022, pri čemer thyssenkrupp predvideva, da se bodo prva gradbena dela za elektrolize verjetno začela spomladi 2022. Predviden začetek proizvodnje bo leta 2024.