Robotska riba, ki jé plastiko? Nov način soočanja z odpadno embalažo?

Uredništvo , 31.07.22 ob 03:00

Kitajski znanstveniki so nedavno predstavili nadvse zanimivo tehnološko inovacijo – robotsko ribo, ki lahko iz morja odstrani mikroplastiko. Zanimivo, kajne?

Robotska riba, ki jé plastiko? Nov način soočanja z odpadno embalažo?

Čeprav po eni strani planet uničujemo do onemoglosti, ljudje s svojimi tehnološkimi domislicami in inovacijami vedno znova dokazujemo, da lahko storimo tudi marsikaj dobrega. Svetla točka za prihodnost je tako tudi sveža novica kitajskih znanstvenikov, ki jim je uspelo ustvariti manj kot 2 centimetra velikega robota – ribo, ki lahko med plavanjem po morju golta mikoplastiko.

Do tehnološkega čudeža se je prikopala ekipa sečuanskih raziskovalcev, ki so razvili 1,3 centimetra veliko (bolje rečeno majhno) robotsko ribico, mehko na dotik in primerno za različne načine uporabe, vse od odstranjevanja mikroplastike v svetovnih vodah do biomedicinskih in drugih operacij – robotska ribica se lahko namreč poda tudi v telo, saj njena zasnova omogoča prenos podatkov v matični računalnik v realnem času.

Luč na koncu tunela ali robotska ribica proti mikroplastiki

Kitajska robotska riba lahko s hitrim plavanjem, ki je občutno hitrejše kot plavanje do sedaj ustvarjenih robotov – riba lahko v sekundi preplava 2,76 dolžine telesa – absorbira najrazličnejše delčke, med katerimi je tudi mikroplastika, s čimer se morda nakazuje rešitev za plastično onesnaženost naših morij.

Robotska ribica na pogled sicer izgleda kot prava črna riba, a zaradi tveganja, da postane hrana za nekoliko večje morske živali, so vanjo znanstveniki vgradili tudi posebno razsvetljavo, ki jo lahko daljinsko krmilijo, s tem pa preprečijo, da bi robotsko ribo pogoltnili plenilci ali poškodovala plovila. In če se slučajno zgodi, da konča na menijo katere od večjih morskih kolegic … Bo majhna robotska riba brez težav preživela pot skozi ribja prebavila in nato nadaljevala svojo misijo.

Vir: Energetski portal