Prihaja nova aplikacija za preverjanje primernih lokacij za sončne elektrarne

Uredništvo , 18.08.22 ob 12:01

V Slovenji nastaja vedno več sončnih elektrarn, zato so se pri SODO odločili, da bodo izpeljali projekt Mapiranje.

Prihaja nova aplikacija za preverjanje primernih lokacij za sončne elektrarne

V Slovenji nastaja vedno več sončnih elektrarn, zato so se pri SODO odločili, da bodo izpeljali projekt Mapiranje. Kot poroča Žurnal24.si je razlog za projekt hitra rast števila razpršenih virov, ki v omrežju povzročajo težave, tako pri regulaciji napetosti kot tudi pri zagotavljanju selektivnosti zaščite in vzdrževanju kakovosti napetosti.

Aplikacija bo na voljo do konca septembra

Po poročanju Žurnala24.si, bo aplikacija na voljo že septembra letos. Sicer poteka še pridobivajo vseh potrebnih podatkov, s pomočjo katerih bodo lahko prikazane potencialne lokacije. Tukaj se bo upoštevalo tako omrežje kot tudi priključitev večjih proizvodnih naprav. “Aplikacija bo v prvi fazi omogočala pregled lokacij (parcel), kjer v neposredni bližini obstoječe omrežje že omogoča vključitev večjih proizvodnih naprav. Ob zagonu aplikacije bodo vneseni trenutni podatki, ki se v prvi fazi ne bodo sproti, ampak periodično osveževali.”  Na SODO opozarjajo, da bo aplikacije le informativne narave in ne bo nadomestila predavanja dovoljenja za priključitev.

Tako bo aplikacija uporabnikom oziroma investitorjem omogočala predhodno preverjanje določene lokacije, preden se ti odločijo, da bodo postavili sončno elektrarno. Velikokrat je prišlo namreč do zavrnitve pri pridobivanju dovoljenja. Po podatkih s katerimi razpolaga SODO bilo v prvi polovici letošnjega leta zavrnjenih skoraj devet odstotkov vlog za izdajo soglasja za priključitev. To je 1.346 od 15.296 vloženih vlog.