Deformirana okostja, nenormalnosti v živčnem sistemu, popačene celice … Vse to o spremembah razvoja morskih ježkov poroča nova raziskava Zoološke postaje Anton Dohrn in Nacionalnega centra za prihodnost biotske raznovrstnosti v Italiji ter Univerze v Exeterju v Združenem kraljestvu. Krivec? Plastika. Natančneje kemikalije, ki se postopoma izločajo iz odpadne plastike, ki se znajde v naših oceanih.

Krivec? Plastika. Natančneje kemikalije, ki se postopoma izločajo iz odpadne plastike, ki se znajde v naših oceanih.

Raziskava je tako pokazala, da morski ježki v morski vodi z visoko stopnjo onesnaženosti s plastiko zaradi razvojnih nepravilnosti poginejo, kar je za biotsko raznovrstnost naših morij ter za prihodnost številnih živalskih vrst prav katastrofalna novica.

Izsledki kažejo tudi, da je najbolj škodljiva živim bitjem prav nova plastika, ki vsebuje visoke ravni aditivov, ki se spirajo z vodo, kar pomeni, da so sodobni načini pridobivanja plastike očitno še bolj okolju škodljivi kot tisti v preteklosti.

Plastika v morju = neposredna smrtna obsodba živih bitij

Po izpostavljenosti novih PVC delcev so ličinke morskih ježkov razvile številne nepravilnosti, zaradi katerih so številne od njih poginile. Pri morskih ježkih so tako zabeležili visoke količine oksidativnega stresa, nepravilna okostja, spremembe v živčnem sistemu in druge napake, ki so jih pripisali predvsem snovem, ki so se izločale iz plastičnih delčkov.

Pri morskih ježkih so tako zabeležili visoke količine oksidativnega stresa, nepravilna okostja, spremembe v živčnem sistemu in druge napake, ki so jih pripisali predvsem snovem, ki so se izločale iz plastičnih delčkov.

Tako je bila problematična predvsem visoka stopnja cinka, ki je pri ličinkah povzročila, da se je njihovo črevesje razvilo zunaj telesa, kar je preživetje živega bitja povsem onemogočilo.

Vir: The Guardian Environment