Obsežna raziskava ameriških izdelkov za otroke razkrila vsebnost škodljivih kemikalij

Uredništvo , 20.04.22 ob 03:04

V hrani ter otroških igračah ameriških trgovskih verig so bile v veliki študiji zaznane zaskrbljujoče snovi. Odpoklici tako očitno postajajo nova vsakdanjost …

Obsežna raziskava ameriških izdelkov za otroke razkrila vsebnost škodljivih kemikalij

Odpoklicev zaradi škodljivih in toksičnih snovi ne doživljamo le pri nas, saj je nedavna raziskava, v katero je bilo zajetih več kot 200 izdelkov za otroke iz ameriških diskontnih trgovin, pokazala, da se v več kot polovici izdelkov nahaja vsaj ena zaskrbljujoča kemikalija.

Med analiziranimi izdelki so bile tako otroške igrače, hrana v pločevinkah, otroške slušalke, umetni zobje za noč čarovnic in drugi elementi kostumov in podobno, večinoma pa je šlo za izdelke iz trgovin, v katerih se izdelki prodajajo »za dolar«.

Rak, težave s hormoni, plodnostjo in kognitivnimi sposobnostmi …

Najbolj pogoste kemikalije, ki so bile zaznane v produktih, so ftalati in svinec, slednje pa so močno povezane z večjo verjetnostjo za nastanek raka pri otrocih. Številni izdelki vsebujejo tudi polivinilklorid oziroma PVC, k večkrat vsebuje tudi kemikalije, ki lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje oziroma škodujejo reproduktivnemu razvoju ter mentalnim zmožnostim.

Tovrstnih trgovin je v Združenih državah Amerike skoraj 34 tisoč, običajno pa jih najdemo v območjih z nizkimi dohodki oziroma v delih, kjer živijo marginalne skupine.

Obsežno raziskavo je izvedla ekipa iz Ecology Center Healthy Stuff Lab, ki je opozorila, da skušajo z ugotovitvami poudarjati škodljivost trgovin za dolar ter produktov, ki se po smešno nizkih cenah v teh prodajajo. Ob tem je problematična tudi tamkajšnja hrana, predvsem konzervirani izdelki, ki vsebujejo prevleko z BPA, ta kemikalija pa preko izločanja v hrano in pijačo prispeva k hormonskemu neravnovesju.

Naj bodo pred toksičnimi snovmi obvarovani vsi produkti

Pred kemikalijami niso bili varni niti računi teh trgovin, v katerih je bila zaznana snov bisfenol S, škodljive kemikalije pa so raziskovalci našli tudi v tamkajšnjem papirju ter kartonasti embalaži. Verige trgovin za dolar sicer že uvajajo spremembe ter obljubljajo regulacijo snovi, tako je slavna veriga Dollar Tree že sprejela novo politiko ravnanja s kemikalijami, ki ureja predvsem področje izdelkov za otroke.

Kot opozarjajo raziskovalci, pa to ni dovolj, saj bi morala ameriška vlada z zakonodajo nujno zagotoviti, da tovrstnih kemikalij ne bi vseboval noben izdelek in ne le otroške igrače in podobni produkti. Otroci se namreč v svojem vsakdanu srečajo ter dotaknejo številnih izdelkov iz trgovine, zato regulacija zgolj otroških izdelkov nikakor ni ustrezna.

Vir: The Guardian