Nič ekosubvencij za Ljubljančane in Mariborčane

Daniela Leskovar, 17.12.19 ob 13:16

Ljubljančani in Mariborčani niso upravičeni do ekosubvencij za nakup novih ogrevalnih naprav.

Medijski portal RTV Slovenija poroča, da Ljubljana in Maribor še vedno dajeta prednost plinu, kljub opuščanju uporabe le tega in drugih fosilnih goriv, ter prehodu na obnovljive vire energije drugod po svetu. Zaradi tega naši največji občini ne moreta prejeti subvencij iz Eko sklada.

Do subvencij upravičeni prebivalci območij izven Ljubljane in Maribora

Zamenjava starih ogrevalnih naprav stane med 1.500 in 4.000 evri, po besedah Vesne Črnilogar, sekretarke Eko sklada pa

Za nakup in vgradnjo toplotnih črpalk subvencija ne more biti dodeljena, ko je prednostno določena uporaba plina ali ko obstaja možnost priključitve na distribucijo daljinskega ogrevanja,

V Ljubljani in Mariboru se postavi manj toplotnih črpalk, ker ni subvencij, pravi Miha Močnik iz podjetja Vrtine Palir. Dodaja še, da so do subvencij upravičeni predvsem prebivalci območij izven mest, kjer jih vgrajujejo predvsem podjetja.

Še vedno prednost plinu

V Sloveniji imamo še vedno zastarel odlok, ki daje prednost plinu pravi Božo Dukič, okoljski aktivist. Poudarja še

To je posledica forsiranja trgovca s plinom, prodaja plina v vsako gospodinjstvo

Tako Ljubljana kot Maribor pa ne nameravata spremeniti odloka, kar bi naj po besedah okoljskih aktivistov bila posledica državne politike.

Evropa je korak pred nami

Države zahodne Evrope že prehajajo na obnovljive trajne vire kot so geotermalni, vetrni in sončni viri. Po besedah Bogdana Krnovška, direktorja družbe Kronoterm, so na Nizozemskem že napovedali popolno prepoved plina v novogradnjah do leta 2050.