Močan veter v Evropi je bil februarja dober vsaj za nekaj …

Uredništvo , 01.03.22 ob 03:45

Se še spomnite močnih neviht in silovitega vetra, ki so v februarju pustošili po Evropi? Ob vseh nevšečnostih so prinesli eno dobro stvar …

Za kaj? Za doseganje rekordov proizvedene vetrne energije, s katerimi smo si uspeli napraviti kar nekaj energetske zaloge.

Tri uničujoče nevihte, ki so predvsem na severu Evrope povzročile nemalo težav ter precej škode, pa so za evropsko energetsko zalogo ter naš prehod v zeleno prihodnost prinesle nekaj dobrega – rekordno količino vetrne energije.

Tako so v februarju turbine Evropske unije proizvedle kar 14,9 teravatnih ur električne energije, z nacionalnim rekordom pa se lahko pohvalita tudi Nemčija in Poljska. Količina proizvedene energije na evropskem nivoju je bila največja doslej, kažejo statistični podatki, za rezultat pa se gre zahvaliti trem nevihtam.

Zelena energija kot rešilna bilka za energetsko krizo

Zaloga zelene energije, proizvedene s pomočjo vetra, prihaja ob pravem času, v obdobju, ko se Evropa sooča z vrtoglavimi cenami, povezanimi z energetiko ter se zaradi ukrajinsko-ruske krize srečuje s strahom, kaj bo z energijo.

V februarju so turbine Evropske unije proizvedle kar 14,9 teravatnih ur električne energije, z nacionalnim rekordom pa se lahko pohvalita tudi Nemčija in Poljska.

Količina proizvedene vetrne energije v letošnjem letu je za kar 30 odstotkov višja od lanskih številk, z novimi naložbami, ki se obetajo, pa bo do konca desetletja letno proizvedene skoraj dvakrat več energije. Več vetrne energije namreč pomeni le eno – manj uporabe fosilnih, za okolje izjemno obremenjujočih goriv. No, dvoje: precej nižjo ceno električne energije.

Rekord tudi na Poljskem

Z res rekordnimi rezultati, za katere so bili odločilni vetrovi, se lahko pohvalijo predvsem na Poljskem, kjer so z rekordno količino proizvedene energije pokrili kar 30 odstotkov potreb, ki jih sicer krije energija, proizvedena iz fosilnih goriv (v povprečju na letni ravni proizvedena električna energija s pomočjo vetra pokrije približno 10-odstotkov poljskih potreb).

V času močnega vetra so po poročilih poljskih distributerjev energije vetrne elektrarne delovale z močjo približno 6700 megavatov. Sicer močan veter ni bil v celoti pozitiven, saj je poškodoval kar nekaj daljnovodov ter precej energetske infrastrukture, a bo slednje mogoče hitro sanirati, so ocenili na Poljskem …

Vir: Bloomberg, ABC News