Maja kosilnico pustite pri miru in pomagajte čebelam

Uredništvo , 27.05.22 ob 03:30

»No mow may« poteka, mesec, posvečen čebelam, za katere lahko poskrbimo tako, da svojo domačo trato pustimo nepokošeno. Čas je že, da premagamo ta odpor do »zaraščenosti« in damo prednost naravi …

Maja kosilnico pustite pri miru in pomagajte čebelam

Čeprav pozivi k prenehanju s košnjo trave v pomladnih mesecih postajajo vse glasnejši, se na socialnih omrežjih še vedno najdejo posamezniki, ki fotografirajo zaplate nepokošene travnate zaplate in se zgražajo nad zanemarjenostjo. Prav zato lahko v večjih mestih, med drugim tudi pri nas, vse pogosteje na tratah najdete tablice z napisi, da bo trata pokošena šele, ko se bodo čebele in druge opraševalci napasli.

Gibanje »No Mow May« izhaja iz Velike Britanije, nastalo pa je v letu 2019. Danes se vanj vključuje vse več mest širom po svetu, radi pa se mu priključujejo tudi posamezniki in podjetja.

Gibanju »No mow may« se lahko pridružite tudi sami in če vam je nerodno, kaj bodo na vašo nepokošeno travo dejali sosedje, si lahko tudi vi omislite tablico z napisom, ki bo vsakemu mimoidočemu pojasnila odločitev za vaše ravnanje. Kdo ve, morda vas bo kmalu posnemala kar vsa ulica!

Naša okolica je lahko cvetoč travnik

Toda nepokošena trava sama po sebi ni dovolj, zato poskusimo na začetku pomladi vsaj kak delček naše trate olepšati s semeni divjih travniških rastlin, ki jih je mogoče najti v vsaki večji trgovini ali v bližnjem vrtnem centru, v slednjih pa se najdejo celo prave mešanice, s katerimi lahko svojo trato prelevite v cvetoč travnik.

Manj košnje ne koristi le čebelam, ampak številnim drugim vrstam – metuljem, hroščem, pajkom …, ki se rade hranijo s tem, kar mi imenujemo plevel – z deteljo, regratom … Mi namreč ob pogledu na našo »zaraščeno trato« vidimo le zelenje, a znanstveniki poudarjajo, da se med njo lahko skriva več kot 54 vrst rastlin, ki so za žuželke nujno potrebne.

S tem bo vaša okolica kljub nepokošenosti krasna na pogled, všeč pa bo tudi čebelam, ki se vam bodo za vašo gostoljubnost zahvalile. Kako? Ker jih boste ohranili pri življenju, boste s tem prispevali svoj kamenček k boju za preživetje vedno bolj ogroženih čebel ter drugih opraševalcev, ki so nujno potrebni za rast naše hrane. Če čebele izginejo, bodo z njimi izginili tudi naši pridelki, česar pa si nikakor ne smemo dovoliti.

Manj dela za boljšo prihodnost – dve muhi na en mah

Kak mesec ali dva nepokošene trave sta tako majhna cena, ki jo lahko plačamo za zdravo prihodnost nas in našega planeta, če pogledamo povsem racionalno, pa to pomeni tudi, da nam dva tedna ne bo potrebno vsak teden kositi. Prosti čas lahko tako izkoristite za kaj drugega … Recimo občudovanje vašega novega cvetočega travnika!

Vir: Pop Sci