»Magnet za valove«, ki energijo pridobiva kar sredi oceanov?

Uredništvo , 20.09.22 ob 03:45

Znatne količine električne energije po izjemno nizki ceni zmore proizvajati tudi tehnološka inovacija Waveline Magnet, ki za zeleno energijo izkorišča moč morskih valov.

»Magnet za valove«, ki energijo pridobiva kar sredi oceanov?

Več kot desetletje že traja raziskovanje podjetja Sea Wave Energy Limited, ki se posveča izdelavi inovativnega pretvornika energije valov z imenom Waveline Magnet. Naprava posnema zgradbo hrbtenice, ki lebdi na morski gladini ter za proizvodnjo trajnostne, zelene električne energije izkoristi moč valov.

Gre za izjemno okolju prijazno in cenovno alternativo ustaljeni proizvodnji elektrike, pri čemer Waveline magnet zahteva zgolj minimalno vzdrževanje. Pretvornik valov je lahko precej zmogljiva naprava, ki ob pravih pogojih doseže moč tudi do 100 MW, še vseeno pa celoten postopek proizvodnje ostaja precej poceni, kar se zrcali tudi v zelo nizki ceni končne proizvedene električne energije.

Reciklirano, poceni, trajnostno

Waveline Magnet v grobem sestavljajo natančno zasnovani moduli, ki so povezani preko osrednjega napajalnega sistema, vse skupaj pa daje videz hrbtenice. Taka naprava nežno lebdi na morski gladini in pri tem izkoristi vsakršno valovanje, ki ga pretvori v električno energijo. Ob tem je potrebno dodati, da je naprava v celoti izdelana iz reciklirane plastike.

Pretvornik valov je lahko precej zmogljiva naprava, ki ob pravih pogojih doseže moč tudi do 100 MW, še vseeno pa celoten postopek proizvodnje ostaja precej poceni, kar se zrcali tudi v zelo nizki ceni končne proizvedene električne energije.

Proizvedene energije seveda ni mogoče vnaprej napovedati, saj je ta odvisna predvsem od intenzivnosti valovanja in od višine valov, jasno pa je, da je električne energije ob visokih valovih več. Podjetje Sea Wave Energy Limited pa z razvijanjem lebdečega pretvornika nikakor ne zaključuje, saj so obljubili, da bodo inovacijo še izboljšali ter trenutni prototip izpopolnili za širšo uporabo.

Vir: Ekovjesnik