Ljubljana letos znova ozelenjuje nove avtobusne nadstrešnice

Uredništvo , 03.11.23 ob 03:20

Z jesenjo so v naši prestolnici spet začeli z ozelenjevanjem streh novih avtobusnih postaj. Dosedanje premišljene zasaditve so se namreč izkazale kot nadvse dobrodošle.

Ljubljana letos znova ozelenjuje nove avtobusne nadstrešnice

Ljubljana kot Zelena prestolnica Evrope že vrsto let vlaga v številne projekte ozelenjevanja mesta, med katerimi je eden bolj prepoznavnih ozelenjevanje nadstrešnic avtobusnih postaj, na katere v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani sadijo avtohtone kraške rastline, ki so prilagojene na sušo in vročino.

V okviru letošnjega tedna mobilnosti so tako v Ljubljani ozelenili kar nekaj poznanih avtobusnih postaj, med drugim tiste pred Gospodarskim razstaviščem in eno pri tržnici Bežigrad.

Zgolj avtohtone, odporne rastline

Kot so v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani povedali za Dnevnik, na nadstrešnice sadijo izključno avtohtone rastline, s čimer preprečujejo raznos semen invazivnih vrst, zasaditve avtobusnih nadstrešnic pa sestavljajo predvsem medovite rastline ter zelene rastline kot so hermelika, netresk, homuljice in podobno.

Prav te rastline namreč preživijo brez potrebe po nenehni oskrbi, odlično pa se odrežejo tudi med vremenskimi ekstremi, ki jih v zadnjem času ni malo.

Projekt zasajevanja avtobusnih nadstrešnic tako v letošnjo jesen prinaša kar 15 novih zelenih streh, ki se jim bodo v prihodnje vsekakor pridružile tudi nove.