Spreminjajoče se podnebje povzroča pomanjkanje pridelkov in dvig cen – soja, oljčno olje in riž so med najbolj prizadetimi.

V zadnjih letih so na ceno hrane močno vplivala predvsem družbena dogajanja kot so pandemija in vojna v Ukrajini, na ceno pa vedno bolj vpliva še nekaj … Podnebje. Letošnje temperature ter vsi sočasni ekstremni vremenski pojavi namreč terjajo svoj davek in prispevajo k pomanjkanju določenih pridelkov ter dvigu cen drugih.

Sicer je popolnoma običajno, da se cene hrane spreminjajo glede na letne čase, toda izjemno vroče in suho poletje, ki ga doživljamo v Evropi, ZDA, Aziji in drugod, je povzročilo slabe letine in propad mnogih pridelkov.

Podnebna kriza povzroča vedno pogostejše skrajne vremenske pojave – od vročinskih valov in suš do neviht in poplav. Nekateri pridelki so bolj občutljivi na te spremembe kot drugi. Kateri?

Olive olje

Dolgo, vroče in suho poletje v večjem delu Sredozemlja je poškodovalo oljke in povzročilo slabo letino zaradi zmanjšane vlažnosti tal, kar je zaviralo rast rastlin in pridelkov med njihovo ključno rastno sezono. Posledično so cene oljčnega olja dosegle rekordno visoke vrednosti. Zaloge so že zdaj precej manjše kot v preteklih letih in verjetno bodo pred naslednjo letino zelo nizke.

Med aprilom 2022 in majem 2023 so bile povprečne temperature od 2,5°C do 4°C višje od povprečja v državah, vključno s Španijo, ki je ena najpomembnejših svetovnih proizvajalk oljčnega olja. To se je kombiniralo s trajno nizko stopnjo padavin že več kot eno leto, kar je povzročilo hudo sušo. V Andaluziji na jugu Španije so rezervoarji z vodo zmanjšani na približno 25 % svoje zmogljivosti.

Riž

Od Italije do Indije pridelovalci riža že nekaj let čutijo vpliv podnebnih sprememb na svoje pridelke. In težava je večplastna – včasih je suša, včasih poplava. Tudi naraščajoča slanost zaradi vode prizadene pridelke.

Italija prideluje približno 50 % riža v EU in je edini svetovni proizvajalec številnih sort, primernih za pripravo rižot. Toda država je nedavno opozorila, da se bo proizvodnja riža zmanjšala, saj se sooča z drugim letom suše. Kot rezultat tega je Italija letos posejala najmanjšo količino riža v zadnjih 23 letih

Tudi Tajska razmišlja o zmanjšanju proizvodnje zaradi nizkih padavin in slabih obetov. Država uvaja načrt za primer nepredvidenih dogodkov, ki bo verjetno vplival na globalno oskrbo s rižem – pa tudi s sladkorjem. Julija so se cene riža v Aziji povzpele na najvišje ravni v več kot dveh letih zaradi skrbi, da bo suho vreme poškodovalo pridelke.

V Indiji so pozne in izjemno močne monsunske padavine poškodovale pridelke riža, zaradi česar so začasno ustavili izvoz nekaterih kategorij riža.

Seveda to niso edini pridelki, ki so zaradi vremenskih razmer na udaru … Med slednjimi se pojavljajo še soja, grozdje, mleko, hruške in številni drugi pridelki … Tudi v Sloveniji bomo posledice gotovo občutili, vremenski pojavi zadnjih mesecev in tednov pa so precej prizadeli tudi naše kmetovalce, kjer bodo posledice glede jesenskega pridelka vidne že kmalu.

Vir: World Economic Forum