Koliko plastike zaužijemo v roku enega tedna?

Uredništvo , 26.04.22 ob 03:30

Podatki kažejo, da skoraj za eno kreditno kartico …

Koliko plastike zaužijemo v roku enega tedna?

Ste kdaj razmišljali, da s hrano v telo dobite morda tudi kaj nepričakovanega in nekoliko srhljivega? Podatki namreč kažejo, da posameznik s prehrano v le nekaj dneh zaužije približno 5 gramov nano in mikro plastičnih delcev, kar ustreza teži ene kreditne kartice.

Do zaskrbljujočega podatka se je dokopala ekipa raziskovalcev Univerze za medicino na Dunaju, ki je pred kratkim izsledke študije objavila v priznani reviji Exposure & Health. Mikroplastika je tako povsod … Na naši koži, v pljučih, v krvi, v novorojenčkih … In celo v prebavnem traktu.

Ali veste, da vsakodnevno pitje vode iz plastenk v vaše telo letno vnese kar 90 tisoč plastičnih delcev? Kaj, če bi si raje omislili steklenico?

Od kod vsa ta mikroplastika v našem telesu? Največ je dobimo prav preko hrane – plastika, ki jo odvržemo, se namreč razgradi na mikro in nanodelce, ki zlahka onesnažijo naše okolje, preko kmetijstva in živinoreje pa neposredno vstopijo v naša živila, da o tem, kolikšen delež plastike se izloči iz embalaže, v kateri so dobrine shranjene, sploh ne govorimo …

Premislimo kaj damo vase in kaj nase

Toda ne le hrana, mikroplastiko vase vnašamo tudi v kopalnici. Devet od desetih vodilnih kozmetičnih znamk proizvaja izdelke, v katerih so raziskave zaznale delce mikroplastike, ki jih z uporabo izdelkov tako neposredno vnesemo v telo ali pa se z uporabo izlijejo v vodne vire in preko tega pritihotapijo v našo prehrano.

Kako na naše telo vplivajo koščki mikroplastike, ki se v nas znajdejo, sicer še ni dokončno raziskano, a predstavljamo si, da ena kreditna kartica plastike tedensko v naših prebavilih ne more pomeniti nič dobrega. Dokazano je sicer že, da mikroplastika lahko škodi razvijajočemu se plodu, nekatere študije pa nakazujejo tudi na povezavo med mikroplastiko ter debelostjo, sladkorno boleznijo in kronično boleznijo jeter.

Kako naprej?

Pa rešitev? Stop plastiki. Čimprej. Veliko pa lahko storimo tudi sami, pri čemer smo pozorni na poreklo hrane, na embalažo v kateri je hranjena ter na embalažo, ki jo uporabljamo sami. Premislimo tudi, katere drogerijske izdelke uporabljajmo ter se skušajmo informirati o teh, ki ne vsebujejo delcev mikroplastike. Predvsem pa … Recite ne plastiki za enkratno uporabo.

Vir: Euronews