Kdo prispeva največ emisij CO2? NASA to opazi celo iz vesolja!

Uredništvo , 07.02.23 ob 18:06

Očitno je najboljši pogled na škodo, ki jo povzročamo okolju, prav iz vesolja. NASA lahko namreč s svojo tehnologijo opazuje največje onesnaževalce!

Kdo prispeva največ emisij CO2? NASA to opazi celo iz vesolja!

Nedavna NASINA študija razkriva, da je NASINA tehnologija zmožna že iz vesolja opazovati, kdo v ozračje prispeva največ emisij CO2. V okviru dveh misij so namreč raziskovalci spremljali spreminjanje emisij ogljikovega dioksida pete največje elektrarne na premog na svetu.

Gre za elektrarno Bełchatów na Poljskem, ki je največji posamezni onesnaževalec v Evropi. Pri analizi emisijskih dimov elektrarne z več satelitskih preletov med letoma 2017 in 2022 so zaznali spremembe ravni ogljikovega dioksida, ki so bile skladne z urnimi nihanji v proizvodnji električne energije. Začasne in stalne zaustavitve enot (zaradi vzdrževanja ali razgradnje) so zmanjšale skupne emisije elektrarne, kar je ekipa prav tako lahko zaznala.

Ugotovitve dokazujejo, da je mogoče opazovanje iz vesolja uporabiti za spremljanje sprememb emisij ogljikovega dioksida na lokalni ravni, so povedali znanstveniki.

PREBERITE ŠE: Kaj se dogaja s Teslinimi odsluženimi baterijami? Finsko podjetje jim daje novo priložnost!

Emisije iz velikih obratov, kot so elektrarne in rafinerije, predstavljajo približno polovico svetovnih emisij ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv. Elektrarna Bełchatów, ki obratuje od leta 1988, je največja elektrarna na lignit na svetu, pri čemer je lignit oziroma rjavi premog kriv za še več emisij kot črni premog oziroma antracit.

Podatki iz vesolja pokažejo več

NASINE ugotovitve nakazujejo celo, da bi lahko bil takšen način merjenja celo bolj učinkovit kot zgolj merjenje na podlagi ocen in meritev, opravljenih na Zemljinem površju. Raziskovalci upoštevajo maso kupljenih in porabljenih fosilnih goriv, nato pa izračunajo pričakovane emisije, dejanskih meritev ogljikovega dioksida v ozračju pa običajno ne izvajajo.

»Podrobnejša slika emisij ogljikovega dioksida bi lahko pripomogla k spremljanju učinkovitosti politik za zmanjšanje emisij. Naš pristop z napravama in je mogoče uporabiti za več elektrarn ali ga spremeniti za emisije ogljikovega dioksida iz mest ali držav.«

»Podrobnejša slika emisij ogljikovega dioksida bi lahko pripomogla k spremljanju učinkovitosti politik za zmanjšanje emisij. Naš pristop z napravama in je mogoče uporabiti za več elektrarn ali ga spremeniti za emisije ogljikovega dioksida iz mest ali držav,« so zato povedali pri NASI.

Prav zato NASA misijo nadaljuje za še nadaljnjih nekaj let, ki bodo služila dodatnemu izpopolnjevanju tehnologije ter pozornem opazovanju najbolj problematičnih in najbolj onesnaževalskih točk na Zemlji. Pred strogim pogledom NASE iz vesolja ni varen prav noben onesnaževalec!

Vir: NASA