Katerih 10 živalskih vrst je trenutno le korak pred izginotjem?

Uredništvo , 19.03.22 ob 18:35

Pogosto govorimo o tem, da je biotska raznovrstnost na udaru in da se nekaterim živalim slabo piše. Toda, ali poznate najbolj ogrožene živalske vrste?

Katerih 10 živalskih vrst je trenutno le korak pred izginotjem?

Med najbolj kritično ogrožene vrste živali na svetu po podatkih avtoritete za to področje, organizacije WWF, sodijo nosorogi, gorile, orangutani in sloni, le korak pred izumrtjem pa so žal zaradi človeških posegov v naravo. Ob svetovnem dnevu divjih živali, ki smo ga obeleževali nedavno, so zato v organizaciji še enkrat izpostavili deseterico, ki jo bomo, če zanjo ne poskrbimo ustrezno, lahko opazovali le še na fotografijah.

Seveda pa ni kritično ogroženih le 10 živalskih vrst, saj se na t.i. Rdečem seznamu ogroženih vrst Mednarodne zveze za varstvo narave nahaja kar 8400 vrst prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst, dodatno pa jih je ogroženih oziroma ranljivih še vsaj 30 tisoč. Po nekaterih ocenah in poročilih bi naj izumrtje grozilo že četrtini vrst na Zemlji …

Krivec za to so predvsem obsežne spremembe globalnih ekosistemov, ki so se v zadnjih desetletjih kot posledica onesnaževanja, podnebnih sprememb, obsežnega kmetovanja ter množične proizvodnje zmanjšali za skoraj polovico, zadnji žebelj v krsto številnih živali pa je na srečo preprečila pandemija koronavirusa. Če jih bo ta obvaroval pred kruto usodo, pa je odvisno od nas in našega prihodnjega ravnanja …

Slon

Med ogrožene živali sodijo sloni, predvsem afriški gozdni slon ter sumatranski slon, ki se upirata krčenju svojih habitatov, ti namreč postajajo vse manjši in vse bolj razdrobljeni, na njihov življenjski teren pa vedno bolj pogosto vdirajo ljudje. Prav tako so sloni kljub vsem prepovedim in varovanju še vedno tarča krutih ubojev zaradi oklov in dragocene slonovine …

Leopard

Lepo krzno, ki privablja krivolovce, lahko življenja stane tudi amurskega leoparda, ki živi v mešanih gozdovih daljnega vzhoda ter nosi imena kot so daljnovzhodni, mandžurski ali korejski leopard.

Celoten seznam ogroženih vrst najdete na naslednji povezavi WWF, kjer si lahko ogledate fotografije in podrobno preučite vsako od vrst.

Nosorog

Kot najbolj ogroženo vrsto se pogosto navaja nosoroge, pri katerih imamo za posamezne vrste le še primerek ali dva. Na seznamu WWF so tako črni, javanski in sumatranski nosorogi. Zakaj izumirajo? Zaradi človeškega pohlepa, ki si želi prisvojiti izjemno dragocene roge nosorogov, prav zaradi slednjih pa imajo ogrožene vrste ponekod celo 24-urno varovanje.

Orangutani

Slabo se piše tudi bornejskim in sumatranskim orangutanom, ki jih prizadeva izguba habitata, večkrat pa so tudi žrtev ubojev za hrano ali pa se jih ulovi in proda v ujetništvo kot domače ljubljenčke.

Gorile

Med človeku podobnimi opicami je na seznamu mogoče najti tudi tri vrste kritično ogroženih goril, živečih na območju reke Kongo. Škodujejo jim predvsem kmetijstvo, živinoreja in rudarstvo, dodatno pa so ogrožene tudi, ker se jih lovi zaradi mesa ter prodaje za hišne ljubljenčke. Omeniti velja tudi, da so človeku podobne opice prav zaradi genskega materiala ranljive tudi zaradi bolezni kot so ebola in podobno.

Želva

Prav kareta, ki domuje v koralnih grebenih tropskih oceanov, svoj življenjski prostor in s tem možnost za preživetja izgublja zaradi obsežnega ribolova, hudega onesnaževanja oceanov ter krivolova zaradi dragocene želvovine, ki se uporablja za nakit.

Saola

Za tega kopitarja z rogovi morda še niste slišali, pa vendar se le tri desetletja nazaj v Vietnamu in Laosu odkriti sesalec nahaja na rdečem seznamu ogroženih vrst. Po podatkih bi se naj v divjini nahajalo le kakih 750 primerkov te edinstvene vrste.

Tiger

Tik pred izumrtjem se nahaja tudi sundski tiger, ki živi le na otoku Sumatra, žal pa prepogosto konča pod rokami lovcev. Letno se tako na Sumatri ubije več kot 40 tigrov

Vaquita

Tudi tega sesalca, ki velja za najredkejšega morskega sesalca najbrž ne poznate. Ni čudno, saj ga je mogoče najti le v severnem delu Kalifornijskega zaliva ter velja za najbolj ogroženega kita na svetu.

Baiji

Pridružuje se mu tudi poseben delfin baiji, ki živi le v reki Jangce ter velja za delfina z izjemno inteligenco, podobno gorilini. Za baijija smo bili leta 2006 zaradi izjemno slabe preskrbe s hrano v reki prepričani, da je izumrl, a nekaj primerkov je kljub temu uspelo preživeti in nadaljevati prihodnost vrste.

Vir: Balkan Green Energy News