Kako boj proti podnebnim spremembam vpliva na ribolov?

Uredništvo , 23.11.22 ob 03:00

Masovni ribolov predstavlja eno večjih groženj biotski raznovrstnosti in našemu podnebju, zato se tej panogi na območju Sredozemlja kmalu obeta nekaj sprememb.

Kako boj proti podnebnim spremembam vpliva na ribolov?

Če ste si v lanskem letu ogledali dokumentarec Seaspiracy ali pa če tudi drugače redno spremljate okoljske novice, vam dejstvo, da ribolov, še posebej komercialni, masovni ribolov, ogroža naš planet in številne živalske vrste, gotovo ni tuje.

Prav zato se je za obvarovanje morskih živalskih vrst Sredozemlja nedavno oblikovalo 18 priporočil ter tri resolucije, ki so požele veliko odobravanje sredozemskih držav in Svetovne organizacije za varstvo narave.

Za trajnostni ribolov in preživetje morskih vrst

Med ukrepi se tako najdejo tudi taki, ki bodo še naprej skušali preprečevati nezakoniti in neregulirani ribolov v Sredozemskem morju, razprava pa se je dotaknila tudi same količine rib na posameznih območjih, ki se zaradi prizadevanj okoljskih organizacij in ustreznih ukrepov v zadnjem času nekoliko povečuje.

Številne vrste rib so si zaradi ukrepov v preteklosti že opomogle, kljub temu pa jih nekaj še vedno ostaja ogroženih, pri čemer med njimi najbolj izstopa oslič. Da, oslič, ki si ga zelo pogosto privoščimo tudi pri nas.

Med posebej ogrožene vrste spadata naši priljubljeni kosili – oslič in orada.

Stanju staleža rib (stalež je termin, ki se pomeni količino rib na nekem območju) se tako ukrepi in prepovedi ribolova na določene vrste prilagajajo ves čas, nazadnje je bila tako sprejeta nova prepoved ribolova kritično ogrožene evropske jegulje. Novi ukrepi bodo vključevali še načrte za upravljanje z globokomorskimi oz. rdečimi kozicami, svetlo rdečimi kozicami ter oradami, ki prav tako predstavljajo pogosto lovljene vrste.

Tema, od katere smo odvisni vsi

»Sredozemske države in EU so ponovno potrdile svojo zavezanost k spodbujanju izvajanja ukrepov in naložb v korist obalnega ribištva, na način, ki daje ribičem glas pri sprejemanju odločitev, ki vplivajo na njihovo preživetje,« so novo strategijo za preobrazbo sredozemskega ribolova pozdravili v Svetovni organizaciji za varstvo narave.

Za podobne ukrepe, predvsem cone, kjer je ribolov prepovedan, pa tudi za trajnostni ribolov, trajnostni ribolovni turizem in podobno, se zavzema tudi organizacija WWF Adria, pri čemer slednja v središče svojega varovanja postavlja območje, ki zadeva tudi nas. Dodamo lahko še, da številne pomembne ukrepe za obvarovanje morske biodiverzitete in trajnostno regulacijo ribolova sprejemajo tudi na Hrvaškem.

Vir: Ekovjesnik