Kaj se dogaja z odsluženimi postajami podzemne železnice?

Uredništvo , 12.11.22 ob 03:10

Nekatere samevajo in propadajo, ponekod pa jim poklanjajo drugo priložnost. Na Tajvanu jih tako spreminjajo v podzemne vertikalne farme!

Kaj se dogaja z odsluženimi postajami podzemne železnice?

Večina svetovnih velemest se opira na sisteme podzemne železnice, kar pomeni, da s širjenjem mest in posledičnim preurejanjem podzemnih linij, ustvarja nov problem – problem osamelih, pozabljenih postaj podzemne železnice, ki ne služijo več svojemu prvotnemu namenu. Namesto tega postajajo nevarna zbirališča brezdomcev in kriminalnih združb ali pa naenkrat postanejo podzemna odlagališča kosovnih odpadkov.

Velika mesta zato na vse pretege razmišljajo, kako odsluženim podzemnim postajam vdihniti novo življenje in nov pomen. Na Tajvanu je vodilnim to uspelo. Kako? Tako, da neuporabljene podzemne postaje spreminjajo v podzemne vertikalne farme, na katerih se goji trajnostna, čista in organska hrana.

»Trenutno je naš proizvodni donos približno 180 vreč solate, vsaka vreča je 200 gramov. Vsak teden lahko pridelamo 180 vreč solate.«

Farma, ki deluje na temelju hidroponike, se imenuje Metro Fresh in se nahaja na odsluženi glavni postaji podzemne železnice v glavnem tajvanskem mestu Taipei, številne vrtnine prideluje s pomočjo LED osvetlitve, kar pa ne pomeni, da izdelki niso prvovrstni. Daleč od tega, saj produkti podzemne farme slovijo kot izjemno okusni in zelo priljubjeni.

Novo kmetijstvo, ki uspeva tudi v mestih

Tovrstni način kmetovanja omogoča tudi pridelke brez uporabe pesticidov, saj v hidroponičnem, sterilnem okolju ni verjetnosti za pojav škodljivcev ali škodljivih bolezni. Vertikalne farme so na Tajvanu popularne tudi sicer, saj se prebivalci neradi odločajo za klasično kmetovanje, tak način pridelave hrane, ki sloni na sodobnih tehniških rešitvah, pa jim je veliko bolj blizu

»Trenutno je naš proizvodni donos približno 180 vreč solate, vsaka vreča je 200 gramov. Vsak teden lahko pridelamo 180 vreč solate,« povedo v podjetju, ki bdi nad podzemnimi vertikalnimi farmami. Ni slabo, kajne? Sploh, ko ugotovimo, da je Tajvan velik le 36 197 km², hkrati pa ga naseljuje skoraj 24 milijonov prebivalcev, kar pomeni, da so vertikalne farme v tej gosto poseljeni državi edina pot do samozadostnosti.

Tajvan, sedi 5 za odlično idejo oživitve postaj podzemne železnice!

Vir: Euronews