Elon Musk bi iz atmosfere lovil ogljikov dioksid in ga spreminjal v gorivo

Uredništvo , 05.01.22 ob 03:45

Najbogatejši Zemljan tu in tam razmišlja tudi zeleno. Tako je nedavno napovedal, da bo njegov SpaceX iz ozračja zajemal ogljikov dioksid ter z njegovo pomočjo proizvajal raketno gorivo. Je rešitev problema CO2 zares na vidiku?

Elon Musk bi iz atmosfere lovil ogljikov dioksid in ga spreminjal v gorivo

Elon Musk, najbogatejši človek na svetu in oseba leta revije Time, je v enem od Twittov razkril, da bo njegovo podjetje SpaceX kmalu zagnalo program za prestrezanje ogljikovega dioksida iz ozračja, tega pa bo uporabilo za proizvodnjo raketnega goriva. Želja po tem, da bi iznašli tehnologijo, ki bi nam omogočila učinkovito soočanje s presežki ogljikovega dioksida v naši atmosferi, ki so glavni krivec za višanje povprečnih svetovnih temperatur, je med znanstveniki prisotna že dolgo in čeprav so ideje o tem, kaj vse bi se dalo storiti, res pestre, uganka vselej ostaja financiranje.

Prav to pa pri Musku ni problem, kar pomeni, da bomo lahko kmalu spremljali zajemanje ogljikovega dioksida iz atmosfere, podjetje Space Exploration Technologies, ki je v lasti Elona Muska, pa bo zajet CO2 uporabilo za proizvodnjo raketnega goriva.  Ustanovitelj, glavni izvršni direktor in glavni tehnološki direktor Elon Musk, ki ima v lasti približno polovico podjetja, je ugibal, da bi lahko poslal prvo misijo s posadko na Mars leta 2026.

Musk vse zainteresirane vabi k sodelovanju

Kako je Musk sporočil pomembno in hkrati tudi precej zeleno novico? S pomočjo Twitterja, seveda, v katerem je povedal: »SpaceX začenja program za odstranjevanje CO2 iz ozračja in njegovo spreminjanje v raketno gorivo,« pri tem pa je vsa zainteresirana podjetja ter znanstvenike povabil, da se jim pri tem pridružijo. Musk tovrstne projekte sicer opazuje ter podpira že nekaj časa – prav letos je iz svojega osebnega fonda namenil 100 milijonov dolarjev za nagrade v štiriletnem tekmovanju XPRIZE za najboljše projekte zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida.

Odstranjevanje ogljikovega dioksida iz ozračja je za prihodnost našega planeta nujno, pa vendar so doslej delujoči projekti zajemanja ter skladiščenja CO2 zares majhni in v resnici nimajo vidnejših učinkov na stanje podnebnih sprememb, kaj pa bo na to področje vnesel Muskov zagon projekta, pa bo pokazal le čas.

Vir: Balkan Green Energy News, Twitter