Kdaj ste nazadnje glasno prepevali na koncertu vašega priljubljenega pevca v eni bolj popularnih koncertnih dvoran v naši bližini? Dunajska dvorana Stadthalle pa odslej ne bo znana le po popularnih nastopajočih, ki se bodo zvrstili na njenem odru, ampak tudi po nečem, kar se bo znašlo na njeni strehi.

Vstopnica do ogljične nevtralnosti

Na strehi dunajske Stadthalle bo namreč kmalu nameščen fotovoltaični sistem z močjo 1123 kWp. Sistem bo sestavljalo skupno 2956 solarnih modulov, ki se bodo razprostirali na kar 5500 kvadratnih metrov velikem ostrešju, pri tem pa bo strešna solarna elektrarna proizvedla skoraj 1,1 milijona kWh električne energije na leto. Za predstavo – s to energijo bo poskrbljeno za kar 580 enočlanskih dunajskih gospodinjstev.

Dunajska Stadthalle bo kmalu dobila sončno elektrarno na strehi koncertne dvorane, ki je velika za kar 21 teniških igrišč.

Nekaj manj kot 20 let še loči avstrijsko prestolnico do tega, da doseže svojo zavezo podnebne nevtralnosti, pri tem pa se Dunaj poslužuje predvsem vlaganja v obnovljive vire energije. Eden od nedavnih korakov je napoved dunajskega mestnega svetnika Petra Handkeja, da se bo na dunajskem ponosu, koncertni dvorani Stadthalle, kmalu zgradila solarna elektrarna.

Vzor prireditvenim centrom

Po izračunih se bo z novim energetskim projektom količina izpustov ogljikovega dioksida zmanjšala za 486 ton letno, solarna elektrarna pa bo svoje delo lahko brezhibno opravljala vsaj 25 let, kar pomeni, da bo dobrodejen učinek na okolje precej velik.

 »Pred nekaj več kot enim letom je mesto Dunaj začelo veliko fotovoltaično ‘ofenzivo’ – največji program širitve sončne energije doslej v avstrijski prestolnici. Cilj je do leta 2025 petkrat povečati proizvodnjo sončne energije, ki naj bi do leta 2030 proizvedla kar 16-krat več električne energije kot leta 2020,« so iz dunajske občine sporočili ob napovedi novega energetskega izziva.

Z napovedjo novega energetskega projekta je dunajska prestolnica znova pokazala, da se da za varovanje okolja napraviti marsikaj. Wiener Stadthalle, več kot 50 let star kompleks šestih dvoran s skupno zmogljivostjo do 16 000 obiskovalcev, športnimi objekti ter bogato gastronomsko ponudbo, spada med najbolj opremljene in sodobne prireditvene centre v Evropi, zato je korak z namestitvijo solarne elektrarne na streho izjemno pomemben in ga velja vzeti kot vzor za vse podobne komplekse. Dunaj, kot vselej, pohvalno!

Vir: Ekovjesnik