Danes smo kot človeštvo porabili naravne vire za to leto

Uredništvo , 02.08.23 ob 03:20

Letos svetovni dan okoljskega dolga obeležujemo na današnji dan, 2. avgusta, ki ponazarja, da smo kot človeštvo presegli kapaciteto naravnih virov, ki jih lahko Zemlja v tem letu obnovi.

Danes smo kot človeštvo porabili naravne vire za to leto

Svetovni dan okoljskega dolga (angleško Earth Overshoot Day) označuje datum, ko povpraševanje človeštva po naravnih virih v določenem letu preseže kapaciteto, ki jo lahko Zemlja v tem letu obnovi.

svetovni dan okoljskega dolga 2023

Foto: Earth Overshoot Day

Letošnji dan ekološkega dolga je prav danes, 2. avgusta. Letošnja država gostiteljica dogodkov v sklopu dneva je Republika Slovenija, kot prva država Evropske unije, ki je ekološki odtis vključila v nacionalno razvojno strategijo.

Slovenija je svoje vire za letos porabila že nekaj časa nazaj

Toda ali ste vedeli, da imajo tudi države svoj lasten dan presežka? Tako imenovani “country overshoot days” so ključni kazalnik, ki nas spodbuja k razmisleku o našem vplivu na planet.

svetovni dan okoljskega dolga 2023

Svetovni dan okoljskega dolga, foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Kdaj je tako letošnji državni dan okoljskega dolga obeleževala Slovenija? Že 18. aprila

»Slovenija se kot prva država EU pridružuje Ekvadorju, Japonski, Filipinom, Švici in Združenim arabskim emiratom, ki uporabljajo podatke o ekološkem odtisu za spremljanje trajnostnih ciljev in za pomoč pri odločanju. S tem tudi uradno priznavamo uporabno vrednost kazalnika o ekološkem odtisu kot orodja za usmerjanje okoljske politike,« je ob priložnosti današnjega dneva povedal Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo.

svetovni dan okoljskega dolga 2023

Svetovni dan okoljskega dolga, foto: Ministrstvo za okolje in prostor

PREBERITE ŠE: Vozila brez izpustov so vse bolj popularna, ozračje pa vedno bolj hvaležno

Nadalje pojasnjuje, da je ohranjanje naravnega kapitala v času podnebnih sprememb in omejenega dostopa do virov temeljnega pomena za razvoj vsakega gospodarstva, njegova izguba ali neustrezna raba pa lahko povzročita, da se celotna vrednost gospodarstva zmanjša.

Zato lahko upoštevanje naravnega kapitala in zmanjšanje ekološkega odtisa Slovenije za 20 odstotkov do leta 2030 (cilj v Strategiji razvoja Slovenije do 2030 in Resoluciji o Nacionalnem programu varstva okolja za obdobje 2020–2030) prispevata k sooblikovanju samozaščitnih ukrepov in razvoju novih priložnosti za državo, kar je v času ekoloških omejitev še posebej pomembno.

svetovni dan okoljskega dolga 2023

Svetovni dan okoljskega dolga, foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Kaj nam prinaša prihodnost?

Naš ekološki odtis ima neposreden vpliv na stanje našega planeta. Vsak korak, ki ga naredimo proti trajnostnemu razvoju, je korak k boljši prihodnosti za vse nas.

Svetovni dan okoljskega dolga nas spodbuja k razmisleku o naši odgovornosti in k ukrepanju za bolj trajnostno prihodnost. Zavedajmo se svojega vpliva in skupaj ustvarimo svet, v katerem bomo živeli v harmoniji z naravo.

Vir: GOV.si, MOPE