Bolgarsko sodišče zaradi onesnaževanja obsodilo vodstvo prestolnice

Uredništvo , 14.12.21 ob 03:00

Ker vodstvo Sofije ni storilo nič za izboljšanje kakovosti zraka v mestu, podatke o stanju pa je celo prikrivalo, ga je bolgarsko sodišče v sodnem procesu spoznalo za krivega.

Bolgarsko sodišče zaradi onesnaževanja obsodilo vodstvo prestolnice

Zanimiv sodni proces v Bolgariji je prinesel pomemben sklep, ki ga velja vzeti tudi kot opozorilo za druga mesta in države. Mestno sodišče v Sofiji je namreč odločilo, da so mestne oblasti odgovorne za redne škodljive ravni onesnaženosti zraka. Sodba opozarja tudi, da bolgarska prestolnica ni posodobila svojega programa upravljanja kakovosti zraka ali izpolnila svoje obveznosti obveščanja javnosti o kakovosti zraka.

Bolgarsko glavno mesto, Sofija, po doslej znanih podatkih namreč velja za eno od svetovnih mest z najbolj onesnaženim zrakom, zato se je skupina državljanov povezala z organizacijo Clean Air Group, ki so jo ustanovile nevladne organizacije Za Zemiata, Save Sofia, Center za neodvisno življenje in Združenje za sladkorno bolezen tipa 2 ter proti vodstvu mesta vložila tožbo.

Zmaga posameznikov proti sistemu

Tožbo so po sodnem procesu, ki ga je z zanimanjem spremljal marsikdo, tudi dobili, bolgarsko sodišče pa je vodstvu Sofije naložilo še uvedbo spodbud za čistejše rešitve ogrevanja, con z nizkimi emisijami onesnaženja, prav tako pa so jih pozvali, naj v dneh prekomerne onesnaženosti omejijo prevoz. Ob tem je bilo mesto pozvano tudi, da se posveti razvoju javnega prometa, prav tako pa morajo dodobra razširiti mestno kolesarsko omrežje. Sodišče je Sofii za uresničitev vsega naloženega določilo tudi časovni rok – eno leto.

Štiri leta trajajoč sodni proces o omenjeni temi ni dlakocepski in nesmiseln, saj zaradi onesnaženega zraka v Bolgariji po podatkih umre kar 8000 do 9000 ljudi.

Štiri leta trajajoč sodni proces o omenjeni temi ni dlakocepski in nesmiseln, saj zaradi onesnaženega zraka v Bolgariji po podatkih umre kar 8000 do 9000 ljudi, še posebej problematično pa je bilo stanje v Sofiji med leti 2015 in 2017, ko mestno vodstvo ni upoštevalo standardov kakovosti zraka.

Odločitev sodišča tako za prebivalce Sofije in Bolgarije kot za ves svet predstavlja pomembno zmago, s katero se dokazuje, da je mogoče pravno ovrednotiti odgovornost posameznikov, skupin, podjetij in organizacij v polju onesnaževanja ter podnebnih sprememb ter jim naložiti primerno kazen.

Vir: Balkan Green Energy News