Bi solarne farme lahko pripomogle k zaščiti čebel in čmrljev?

Uredništvo , 02.03.22 ob 03:45

Sveže raziskave odgovarjajo, da ja. Očitno je odločitev za sončne celice res naložba in pol!

Bi solarne farme lahko pripomogle k zaščiti čebel in čmrljev?

Morda se na prvi pogled površina, prekrita s črnimi ploščami solarnih celic za opraševalce res ne zdi najbolj vabljiva, toda raziskave kažejo, da sončna farma v kombinaciji z nekaj travniškimi rastlinami pozitivno vpliva na proizvedeno količino sončne energije, hkrati pa skrbi za hrano in bivališče opraševalcev, od katerih so številni izjemno ogroženi ali celo na robu preživetja.

Dovolj bi bilo le nekaj cvetlic

Solarne farme običajno že tako ali tako stojijo na odsluženem, za ta namen primernem zemljišču, ki ga prerašča trava, ta sama po sebi pa ne privablja čebel in čmrljev, zato bi bilo za ohranjanje opraševalcev potrebnih le nekaj sprememb. V resnici ena sama – solarne farme upravljati kot travnike ter nanje zasejati medonosne cvetlice.

Foto: Twitter/Hollie Blaydes

Med opraševalci morda zadnje ure bijejo predvsem čmrljem, katerih število se je v zadnjih desetletjih zmanjšalo za kar petino, razlog pa je predvsem v tem, da čmrlji gnezdijo v tleh – s tem, ko človeštvo neprestano spreminja namembnost različnih zemljišč, jih preureja in pozida, čmrlji izgubljajo tako prostor za prehranjevanje kot tudi prostor za ustvarjanje svojih domov.

Takega načina bi se lahko poslužili tudi kmetje

Da lahko gredo sončne farme in opraševalci z roko v roki z ekipo dokazuje doktorska raziskovalka Hollie Blaydes, ki to področje preučuje že nekaj časa – njen znanstveni prispevek na to temo lahko najdete na naslednji povezavi. Tak način upravljanja solarnih farm bi bil smiseln tudi za kmetovalce, ki bi z nudenjem življenjskega okolja opraševalcem hkrati povečali prisotnost slednjih na svojih površinah, kar bi pomenilo neposredne pozitivne učinke za kmetijstvo – prav slednje je z gojenjem zgolj ene vrste rastlin močno prispevalo k zmanjšanju populacije opraševalcev, kar sedaj občuti na svoji koži …

S takim načinom res »ubijemo več muh na en mah« – proizvedemo čisto, okolju prijazno energijo, s katero prihranimo emisije ogljikovega dioksida ter navsezadnje, ohranimo debelejšo denarnico, hkrati pa ustvarimo dom za metulje, čebele ter samotarske čebele, molje in vešče, čmrlje ter številne druge koristne žuželke.

Čeprav morda solarne farme v Sloveniji trenutno še niso tako pogoste, pa gradnja naše največje in pa trenutni trendi kažejo, da se bomo lahko o tem, kako še bolj izkoristiti površino s solarnimi celicami, pogovarjali kmalu. Tako v Veliki Britaniji solarne farme obsegajo že kar 14 tisoč hektarjev, v zeleni strategiji pa si prizadevajo, da bi to številko povečali na kar 100 tisoč hektarjev!

S takim načinom res »ubijemo več muh na en mah« – proizvedemo čisto, okolju prijazno energijo, s katero prihranimo emisije ogljikovega dioksida ter navsezadnje, ohranimo debelejšo denarnico, hkrati pa ustvarimo dom za metulje, čebele ter samotarske čebele, molje in vešče, čmrlje ter številne druge koristne žuželke. Z zgolj nekaj cvetlicami …

Vir: Euronews Green